Conform Reuters, numărul acestor dezastre naturale ar putea ajunge la 560 pe an sau mai mult de unul pe zi până în 2030, fie că vorbim de dezastre naturale, precum incendii sau inundații, sau cele create de om, anume pandemii sau accidente chimice.

Biroul Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscului de Dezastre (UNDRR) a declarat că astfel de evenimente ar putea pune în pericol milioane de vieți.

Cercetătorii avertizează că schimbările climatice cauzează mai multe fenomene meteo extreme și susțin că activitatea umană nu ține cont suficient de impactul asupra mediului, lăsând oamenii nepregătiți în fața potențialelor dezastre.

Aceeași echipă de cercetători susține că impactul acestor dezastre a crescut în ultima vreme și datorită faptului că așezările omenești se apropie tot mai mult de zonele de risc.

Dezastrele naturale sau cele create de om afectează, de asemenea, țările în curs de dezvoltare mai mult decât le afectează pe cele dezvoltate, afectând PIB-ul anual al primei categorii cu 1%, față de a doua categorie de țări, care pierd doar 0.1-0.3% din PIB-ul anual în urma acestor evenimente.

De fapt, regiunea Asia-Pacific are cel mai mult de suferit în urma dezastrelor, pierzând aproximativ 1.6% din PIB în fiecare an.

„Trebuie să schimbăm complacerea colectivă în acțiune”, a declarat Amina J Mohammed, secretar general al Națiunilor Unite care a prezentat raportul la sediul central al Națiunilor Unite din New York.

Țările în curs de dezvoltare se confruntă și cu o problemă legată de recuperarea după dezastre, cauzată de asigurarea insuficientă, arată raportul, întrucât doar 40% dintre pierderile legate de dezastre au fost acoperite de asigurare din 1980, iar în unele cazuri, asigurarea pentru țările în curs de dezvoltare era aproape zero.

Jenty Kirsch-Wood, autor șef și coordonator al raportului, a declarat că „sistemul financiar trebuie să facă un pas înainte, deoarece altfel se vor acumula mai multe riscuri de care nu se va ține cont atunci când vor fi luate decizii.”