Potrivit 24/7 Wall St, experții de la Global Change Research Program al SUA susțin că nivelul mării a crescut cu 20 de centimetri la nivel global comparativ cu anul 1880, iar în ultimii 25 de ani a fost înregistrată o creștere de aproape 8 centimetri. De acum înainte, rata creșterii nivelului oceanelor și al mărilor ar putea crește și mai repede.

Pe măsură ce schimbările climatice se accentuează tot mai tare, temperaturile și nivelul apelor continuă să crească și ele, însă în unele cazuri, accesul la apă potabilă scade. În baza acestor factori, dar nu numai, 24/7 Wall St a întocmit o listă cu 25 de orașe care ar putea deveni în curând nelocuibile.

Oslo este capitala Norvegiei și al 25-lea oraș în care nu ai vrea să locuiești pe termen lung din cauza creșterii nivelului apelor și al temperaturilor. De la media din prezent, de 6.6 grade Celsius, Oslo ar putea atinge aproape 9 până la jumătatea secolului.

New York este următorul oraș pe această listă care ar putea deveni dificil de ocupat pentru cei aproape 19 milioane de locuitori ai săi. Până în 2050, orașul ar putea fi al 14-lea cel mai afectat de creșterea nivelului apelor, în vreme ce temperaturile ar putea crește de la o medie din prezent de 12 grade Celsius, la aproape 15.

Nu este niciun secret că Amsterdam este unul dintre cele mai afectate orașe de creșterea nivelului mărilor. Fiind al doilea cel mai afectat mediu urban din această cauză, Amsterdam este și unul dintre cele mai nesigure orașe în care să locuiești pe termen lung, în ciuda faptului că temperaturile nu vor crește simțitor.

Totuși, potrivit listei întocmite de cei de la 24/7 Wall St, Bangkok este cel mai periculos oraș de ocupat dincolo de jumătatea acestui secol. Orașul asiatic din sud-estul continentului ar putea fi cel mai afectat de topirea ghețarilor și creșterea nivelului mărilor, dar și de creșterea temperaturilor. Deși acestea nu ar trebui să înregistreze valori cu mult peste cele actuale, media anuală din prezent este deja destul de mare. Astfel, de la 28.3 grade Celsius, Bangkok ar putea depăși pragul de 30 până în anul 2050.

Există și alte orașe în lume afectate de schimbările climatice, unele mai mult decât altele. Poziția geografică și terenul joacă roluri foarte importante în ce privește modul în care ele vor putea lupta cu încălzirea globală, însă toată planeta va resimți momentul în care aceste 25 de orașe vor începe să fie afectate de fenomenele meteo extreme.