Rubrica Green Start-Up numită ”Cum se reciclează” este categoria unde înțelegem cum putem recicla obiectele noastre casnice, de la frigider la anvelope și nu numai, pentru a nu le transforma în simple deșeuri.
La început de an, vrem să ne reamintim de modalitățile prin care putem să reciclăm și să trăim mai sustenabil, așa că revizităm trei dintre aceste obiecte și procesul lor de reciclare.
Cum este reciclat un aparat de aer condiționat
Unul dintre cele mai utilizate electrocasnice pe timpul verii este aparatul de aer condiționat (AC-ul), iar pentru că încălzirea globală s-a amplificat în ultimii ani, a devenit indispensabil. Totuși, când vine vremea să ne luăm rămas-bun de la vechiul AC, cel mai bun lucru pe care putem să îl facem este să îl reciclăm.
Cel mai important pas și de obicei cel pe care tehnicienii îl fac prima dată este îndepărtarea agentului refrigerant din AC, pentru a-l putea stoca în siguranță. Acesta este cel mai important pas, pentru că îndepărtarea corespunzătoare a acestor gaze elimină mare parte din amprenta de carbon a unui AC.
După aceea intervine dezasamblarea AC-ului, care este realizată pentru a permite procesarea individuală a componentelor sale. Într-un aparat de aer condiționat putem găsi materiale precum cupru, oțel inoxidabil, aluminiu sau plastic.
După ce unitatea este dezasamblată în părți individuale, acestea sunt reciclate corespunzător, astfel că metalele sunt tocate și topite în funcție de tipul lor, iar plasticul are parte de același tratament, înainte de a fi modelat în noi forme.
Un lucru poate mai puțin știut este faptul că și freonul poate fi și el reciclat. El trebuie îndepărtat din AC și stocat cu atenție pentru a nu se contamina și pentru a-și păstra proprietățile.
Pe cât de bună este reciclarea, AC-ul este la fel de bun și pentru noi. De ce poate fi benefic pentru sănătatea noastră să îl folosim, poți afla aici.
Cum sunt reciclate anvelopele
Anvelopele sunt unele dintre cele mai importante componente ale unei mașini, pentru că reprezintă singurul punct de contact dintre mașină și suprafața de rulare, iar modelele de calitate superioară oferă eficiență, siguranță și nivel de zgomot mai bune. Cum este cazul cu alte bunuri, ele pot fi și trebuie reciclate, pentru a beneficia de o resursă pe care deja o avem la dispoziție în economie.
Michelin estimează că înlocuirea anvelopelor duce anual la aproximativ 30 de milioane de tone de cauciucuri care sunt înlocuite, ceea ce poate duce la probleme serioase de mediu, dacă nu sunt reciclate, pentru că anvelopele conțin multe componente artificiale. Compania franceză producătoare de anvelope estimează că în jur de 88% dintre anvelopele ajunse la finalul vieții sunt colectate în prezent, iar majoritatea sunt recuperate.
Reciclarea anvelopelor începe prin separarea structurii de ranforsare de cauciucul în sine. Pentru anvelopele ce nu conțin oțel, materialul structural (nailon, poliester) este recuperat și reprocesat în alte produse.
Cauciucul în sine este mărunțit în bucăți mici, proces ce poate avea loc sub formă mecanică sau criogenică. Dezmembrarea mecanică se face cu ajutorul unor mărunțitoare speciale, în vreme ce procesul realizat sub formă criogenică are loc prin înghețarea inițială a cauciucurilor cu azot lichid, după care acestea sunt tocate mărunt.
Ce se poate face cu anvelopele reciclate și de ce cele nereciclate sunt un pericol pentru mediu, poți afla aici.
Cum se reciclează bijuteriile
Industria bijuteriilor are acces la unele dintre cele mai versatil și dorite materiale din lume, astfel că adoptarea practicilor sustenabile, precum reciclarea, ar trebui să fie ultima tendință pentru branduri.
Procesul este destul de simplu pentru metale, cum este aurul. Aurul reciclat este obținut din produse de consum, cum ar fi bijuteriile vechi, monedele sau dispozitivele electronice. Pentru că este un metal prețios, la fel ca argintul sau platina, aurul nu se degradează odată ce este topit, ceea ce înseamnă că poate fi reprocesat aproape la infinit.
Totodată, el nu ruginește și nu se degradează pe durata utilizării, fiind unul dintre cele mai sustenabile materiale pe care planeta ni le-a oferit. Experții bijutieri spun că primul pas pentru a recicla aurul și a-l transforma în noi accesorii este să îl tocăm mărunt și să îl topim pentru a-l putea remodela.
Dacă aurul pe care vrem să-l refolosim provine din industria electronicelor sau cea auto, acesta trebuie tratat chimic pentru a îndepărta posibilele impurități asociate cu utilizarea lui industrială.
Situația se schimbă dacă aurul pe care îl vom procesa a fost folosit pentru producția de bijuterii, pentru că acesta poate fi sortat în baza calității lui și poate fi incinerat pentru îndepărtarea impurităților, eliminând chimicalele. Acest lucru face ca procesul să fie și mai prietenos cu mediul în acest caz.
Până aici, totul sună roz, dar există o dilemă în industria bijuteriilor legată de platină și cum ar trebui folosită, despre care poți citi aici.
Comentezi?