Anual, peste 50 de milioane de startup-uri devin o realitate, iar dintre acestea, doar 10% supraviețuiesc. La Green Start-Up scriem despre acelea dintre ele care încearcă să facă o schimbare sustenabilă, fie că vorbim la nivel local cu reciclarea unor jucării sau la nivel global cu startup-uri care vor să schimbe industrii.
Astăzi aruncăm o privire la trei dintre acestea, care ni s-au părut interesante și care se concentrează pe sustenabilitate.
CarbonScape transformă așchii de copaci în grafit
CarbonScape este un startup neozeelandez care a reușit să transforme așchiile de copaci din industria forestieră în grafit sintetic ce poate fi utilizat pentru producția de baterii pentru mașini electrice. Acesta ar putea fi viitorul energiei curate pentru mobilitate electrică.
Materialul rezultat este asemănător cărbunilor și poate fi purificat și utilizat pentru producția bateriilor de performanță, dar mai multe poți afla aici.
Grafitul, un material esențial pentru fabricarea bateriilor, este extras în prezent din minereuri de grafit natural sau derivat din prelucrarea petrolului. Grafitul produs de CarbonScape este mai sustenabil decât ambele alternative, spun oficialii companiei.
Earthly, un marketplace pentru a opri schimbările climatice
Earthly este un marketplace care conectează afacerile cu soluții care pot contribui la oprirea schimbărilor climatice.
"Earthly permite companiilor să investească în soluții de calitate pentru capturarea carbonului, restaurarea biodiversității și suportul comunităților locale. Analizăm proiectele de pe site pentru a avea cele mai stricte standarde privind capturarea carbonului, impact social și biodiversitate", explică fondatorul platformei.
Pe Earthly companiile pot cumpăra credite de carbon, credite de biodiversitate, pot contribui la opțiuni de filantropie pentru natură, astfel încât să se alinieze cu scopurile lor de sustenabilitate. Mai multe despre fondatorul Oliver Bolton și Earthly găsești în acest articol în limba engleză de pe Green Start-Up.
Sort a Brick înlocuiește piese LEGO
Startup-ul Sort a Brick, un serviciu de sortare a pieselor LEGO vechi în seturi noi din Lituania, oferă servicii care curăță, sortează și înlocuiește piesele LEGO din seturi pentru a le oferi o a doua șansă la viață.
Până în primăvara anului 2025, startup-ul dorește să strângă 2.500.000 de euro din fonduri internaționale. Obiectivul lor e extinderea în Europa, care a început cu o lansare limitată în Germania din toamna anului 2024.
Încurajând refolosirea și extinderea vieții produselor este un trend în creștere pentru modelele de business, se estimează ca acest model să ocupe 15% din piața consumatoare de bunuri fizice până în 2030, cu venituri de 265 miliarde de euro, iar despre procesul de sortare și înlocuire poți afla mai multe aici.
Comentezi?