Startup-ul Sort a Brick, un serviciu de sortare a pieselor LEGO vechi în seturi noi din Lituania, a obținut o investiție de 1.150.000 euro. Suportul financiar vine de la fondul de investiții Firstpick, 9 investitori angel și investiția inițială a fondatorilor de 200.000 euro.
Sort A Brick oferă servicii care curăță, sortează și înlocuiește piesele LEGO din seturi pentru a le oferi o a doua șansă la viață. Până în primăvara anului 2025, startup-ul dorește să strângă 2.500.000 de euro din fonduri internaționale. Obiectivul lor e extinderea în Europa, începând cu o lansare limitată în Germania din octombrie.
”Curățăm și sortăm colecțiile clienților, apoi folosim software-ul nostru care sugerează un nou model care poate fi construit,” spune Aurimas Slapšys, co-fondator și Managing Director al Sort A Brick.
Recircularea ca nou model de business
Ideea Sort A Brick a venit de la co-fondatorul Ilya Malkin, care și-a văzut propria familie irosind LEGO, care este făcut din plastic ABS, care este greu de reciclat. Chiar dacă producătorii nu dezvăluie numere oficiale, Malkin estimează peste 1.5 miliarde de piese LEGO făcute din 1958.
Încurajând refolosirea și extinderea vieții produselor este un trend în creștere pentru modelele de business, se estimează ca acest model să ocupe 15% din piața consumatoare de bunuri fizice până în 2030, cu venituri de 265 miliarde de euro.
”Afacerile circulare au un mare potențial pentru că se adresează unor probleme reale și reduc emisiile de dioxid de carbon,” spune Mantas Mickuckas, co-fondatorul Vinted și unul din investitorii pentru Sort A Brick.
Reînvierea seturilor LEGO cu recunoaștere AI
La bază, Sort A Brick este un startup de tech. Propriul sistem de AI analizează piesele pentru a determina ce modele pot fi construite din grămadă. Piesele sunt sortate corespunzător și se întorc la clienți reîmpachetate în seturi și cu un manual de instrucțiuni online.
”Tehnologia de bază este un algoritm care recunoaște piesele diferite și identifică posibilele combinații. Procesul de sortare funcționează ca o bandă rulantă unde mașinile curăță, grupează și sortează piesele,” explică Malkin.
Startup-ul folosește fonduri recente pentru a-și construi operațiile și investește în prototipuri, dezvoltarea software-ului și teste de piață.
”Ne pregătim pentru a strânge fonduri pentru a ne îmbunătăți tehnologia la operațiuni automatice, mărirea capacității și îmbunătățirea experienței pentru clienții noștri. Asta de va permite să ne oferim serviciile nu numai în Germania, dar și mai departe,” a adăugat Malkin.
Comentezi?