Anual, peste 50 de milioane de startup-uri devin o realitate, iar dintre acestea, doar 10% supraviețuiesc. La Green Start-Up scriem despre acelea dintre ele care încearcă să facă o schimbare sustenabilă, fie că vorbim la nivel local cu reciclarea unor jucării sau la nivel global cu startup-uri care vor să schimbe industrii.

Astăzi aruncăm o privire la trei dintre acestea, care ni s-au părut interesante și care se concentrează pe sustenabilitate.

HyperHeat oferă soluții pentru decarbonizarea industriilor grele

HyperHeat a fost fondat în 2023 pentru a produce căldură la temperaturi foarte ridicate, necesară proceselor industriale folosind energia regenerabilă. ESG Today scrie că peste 40% din emisiile de carbon la nivel global provin de la industriile grele, cum ar fi producția oțelului, a cimentului sau chimicalelor.

„Reducem emisiile și oferim industriilor o soluție practică și avantajoasă din punct de vedere economic pentru decarbonizare în urma presiunilor pieței. Încălzitorul nostru electric poate fi implementat în instalațiile existente și poate atinge temperaturile extrem de ridicate necesare cu o eficiență foarte bună,” a declarat Frederick Lessmann, cofondatorul HyperHeat.

Companiile care activează în aceste sectoare se confruntă cu dificultăți în procesul de decarbonizare, pentru că au nevoie de temperaturi foarte ridicate pentru a fabrica bunurile respective, bazându-se în mare parte pe combustibili fosili. Mai multe poți afla aici.

Faircraft face modă sustenabilă cu piele naturală din laborator

Faircraft este un un startup francez specializat în modă sustenabilă, unde echipa sa de cercetare folosește celule de origine animală pentru a recrea pielea naturală în laborator, păstrând structura și compoziția acestui material pentru o alternativă mai sustenabilă și etică.

Haïkel Balti, CEO-ul și cofondatorul Faircraft, spune că pielea naturală produsă în laborator este o realizare foarte importantă ale cărei beneficii merg dincolo de industria modei.

Pe lângă considerentele etice care țin de bunăstarea animalelor, pielea de laborator are o amprentă de carbon cu 90% mai mică și generează cu 95% mai puține deșeuri. Totodată, pentru producție este necesară cu 80% mai puțină apă, dar mai multe poți citi aici.

carbmee ajută companiile cu emisiile de carbon

carbmee este un startup din Berlin fondat în 2021, care folosește inteligența artificială pentru a ajuta companiile să își monitorizeze mai bine emisiile de carbon, dar și să își reducă amprenta de CO2.

„Pentru că 80% din emisiile unei companii se regăsesc în lanțul ei de aprovizionare, am pus bazele unei platforme care nu doar că se aliniază nevoilor fiecărei companii în parte, dar joacă un rol foarte important și în adresarea nevoii globale de industrii mai sustenabile”, declară Christian Heinrich, CEO-ul și cofondatorul carbmee.

Totodată, software-ul companiei ajută clienții și în raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră, pe măsură ce acest aspect devine tot mai important pentru autorități, iar despre asta poți citi mai multe aici.