Ziua Mondială a Depășirii este un eveniment anual care nu are o dată fixă, deoarece aceasta fluctuează în funcție de cât de rapid consumăm toate resursele pe care planeta ni le-a pus la dispoziție. Experții spun că 2 august este data la care toate țările și-au epuizat toate resursele alocate pentru anul 2023.

Potrivit Euronews.green, Steven Tebbe, CEO al Global Footprint Network - organizația care se ocupă cu calculul evenimentului, a declarat că „depășirile continue ale consumului de resurse vor duce la și mai multe simptome ale schimbărilor climatice, cum ar fi valuri de caniculă, incendii sporadice, secete sau inundații care, printre altele, ne afectează abilitatea de a produce hrană.”

Prima zi a depășirii a fost calculată în anul 1971, atunci când resursele Pământului au fost epuizate pe 25 decembrie. Jamaica este una dintre țările cu cea mai bună performanță în ce privește consumul conștient de resurse, iar dacă toată planeta ar trăi precum locuitorii Jamaicăi, Ziua Depășirii s-ar muta pe 20 decembrie.

Anul trecut, Ziua Depășirii a picat pe 28 iulie, o performanță cu cinci zile mai slabă decât cea a acestui an, tehnic vorbind. Acest lucru se datorează într-o bună parte adăugării de noi surse regenerabile la rețeaua energetică globală în perioada 2022-2023.

Țările cu cel mai mare consum și statele responsabile

Experții ONU calculează Ziua Depășirii comparând rata cu care țările consumă resursele pentru care planeta are nevoie de un an pentru a le regenera.

SUA este una dintre țările care consumă cel mai mult, iar dacă toate statele și-ar folosi partea de resurse la fel de mult ca poporul american, Ziua Depășirii ar avea loc pe 13 martie. În ce privește Franța, de exemplu, data respectivă ar fi 5 mai, în vreme ce Qatar are cea mai slabă performanță, cu data de 10 februarie, deși statul respectiv nici nu dispune de foarte multe resurse.

Dacă toată planeta ar trăi așa cum o fac românii, resursele ar fi fost epuizate de pe 11 iunie, ceea ce arată că și noi consumăm destul de mult, în raport cu țările vestice.

Indonezia, de cealaltă parte, este un exemplu de urmat în acest sens, întrucât obiceiurile lor de consum scalate la nivel planetar ar duce la mutarea datei Zilei Depășirii pe 3 decembrie, o îmbunătățire considerabilă comparativ cu performanța actuală.

Dintre toate statele lumii, India pare a fi cel mai sustenabil, iar dacă noi toți am consuma resursele în același mod cum o fac locuitorii Indiei, nici măcar nu am mai putea vorbi de o Zi a Depășirii, pentru că pe parcursul unui an calendaristic am consuma doar 80% din resursele Terrei.

Experții de la Global Footprint Network sugerează că o creștere a cotei surselor regenerabile în rețeaua energetică de la 39 la 75% ar duce la întârzierea evenimentului cu 26 de zile, în vreme ce înjumătățirea deșeurilor alimentare ar ajuta la adăugarea a încă 13 zile de respiro pentru planetă.

Calendarul Depășirii ar fi întârziat cu încă 8 zile dacă am reîmpăduri 350 de milioane de hectare de terenuri, în vreme ce orașele de 15 minute plus o săptămână de lucru de 4 zile ne-ar oferi în plus 11 zile.