Această idee a mai fost prezentată și înainte, atunci când cercetătorii au sugerat împrăștierea prafului selenar în spațiu pentru reducerea temperaturilor planetei. Cu toate acestea, alți experți sugerează că aceste propuneri nu reprezintă înlocuitori pentru decarbonizarea adevărată și trebuie să ne calculăm cu grijă opțiunile pe care le avem pentru menținerea temperaturilor Terrei sub control.

Euronews.green scrie că unii cercetători au sugerat recent dezvoltarea unei umbrele gigantice pe care o putem fixa în spațiu cu ajutorul unor contragreutăți pe bază de asteroizi. Dacă acest proiect va fi considerat fezabil, el ne-ar putea ajuta să ameliorăm efectele schimbărilor climatice de-a lungul deceniilor, potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Hawai'i.

Conform spuselor lui István Szapudi, autorul ideii propuse, contragreutățile ar urma să colecteze praf selenar și asteroizi pentru a balansa dispozitivul, iar astfel să anuleze orice restricție legată de greutate.

Cu o greutate estimată de 318 milioane de tone, design-ul integrat ar fi de aproximativ 100 de ori mai ușor decât alte proiecte fără contragreutăți. Scutul solar, care ar fi singura parte a sistemului ce ar trebui lansată de pe Terra, ar cântări doar 32.000 de tone, iar rachetele actuale pot duce în orbita joasă a Pământului până la 45.000 de tone.

Deși soluțiile integrate în spațiul cosmic sunt considerate de unii experți ca fiind ideale comparativ cu cele care ar implica alterarea chimică a atmosferei, alții susțin că nu ar trebui să ne implicăm deloc în astfel de proiecte aventuroase.

Expertul american în climă Alan Robock este unul dintre oamenii de știință care este de părere că nu trebuie să ne jucăm cu tehnologiile climatice pentru atmosferă sau spațiul cosmic, deoarece nu cunoaștem modul în care acestea pot afecta viața pe Pământ. El spune că „leacul ar putea fi mai periculos decât boala.”

În plus, acesta, ca și alți cercetători, susține că soluțiile climatice implementate în spațiu nu ar face decât să afecteze planeta și mai tare, pentru că ele ar putea descuraja eforturile adevărate pentru decarbonizare și ar putea afecta negativ capacitatea de producție energetică din surse regenerabile.