Echipa Social Innovation Solutions a realizat raportul ”10 trenduri și soluții pentru reziliența climatică” în care identifică o serie de tendințe privind reducerea poluării și tranziția spre energie verde. Care sunt acestea?

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră mai rapid

Nu mai este suficient ca marii emițători de gaze cu efect de seră să pună accent pe obiectivele de Net-Zero emisii, ci să înceapă să le și reducă. Dacă până acum s-a pus accent doar pe atingerea neutralității climatice, până în 2030 este necesară reducerea emisiilor mai ales în țări precum China, Statele Unite, India, Rusia, Japonia și în statele membre ale Uniunii Europene,

Pentru a reduce poluarea cu dioxid de carbon și a încetini încălzirea globală până la limita de 1,5 grade Celsius până în 2030, eforturile trebuie dublate, în special de către marii emițători de gaze cu efect de seră.

Câteva soluții au fost stabilite la nivelul statelor semnatare ale Pactului de la Paris cu privire la acțiunea climatică, printre ele numărându-se o frecvență mai mare a întâlnirilor membrilor cu privire la acțiunile climatice. Aceștia se vor vedea o dată pe an și nu la 5 ani cum era prevăzut anterior.

Pentru a atinge însă țintele până în 2030, cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră trebuie să ia acțiuni drastice pentru a echilibra decalajul care există acum, cu precădere organizațiile care lucrează cu materie primă și care o folosesc de-a lungul lanțului de producție precum industria energetică, de transport, agricultură, cea a a bunurilor de consum alimentare și cea a modei. Acestea reprezintă 70% din totalul emisiilor de efect de seră din lume.

Accelerarea tranziției către economia circulară

Pandemia a scos în evidență punctele slabe ale economiei lineare pe baza căreia funcționează cele mai multe societăți din ziua de astăzi. În timpul lockdown-urilor, au avut loc numeroase întreruperi de-a lungul lanțului de aprovizionare, iar volatilitatea prețurilor a afectat mulți oameni care trăiau în condiții de sărăcie sau care erau vulnerabili la perturbările economice ale pieței.

Având în vedere că 2022 este al treilea an de pandemie, soluțiile pot fi deja anticipate. Deși doar 8% din economiile lumii sunt circulare, implementarea acestui model la nivel global are potențialul de a rezolva complet problema emisiilor de gaze.

Combinarea practicilor specifice economiei circulare și a celor de reducere a emisiilor cu efect de seră poate conduce la scăderea cu 2 grade a temperaturii la nivel global până în 2032. Dincolo de tranziția către energia verde este nevoia că organizațiile să înceapă să se familiarizeze cu practicile unei afaceri circulare, să extindă durata de viață a produselor și să înceapă să repare și să refolosească în loc să înlocuiască produsele uzate.

Alianțe între sectorul public și cel privat cu privire la schimbările climatice

Odată cu anunțul făcut de Administrația Trump în 2020 pentru ca SUA să se retragă din Pactul de la Paris cu privire la schimbările climatice, reacțiile nu au întârziat să apară. Deși hotărârea a fost între timp revendicată, investitori, companii și administrații de orașe din SUA au strâns semnături pentru crearea unei alinate ce sprijinea Pactul de la Paris. Coaliția și platforma We Are Still In este în continuă dezvoltare și acceptă semnături, încurajând organizațiile să se alăture și să ia acțiune cu privire la țintele pentru neutralitate climatică pentru 2025.

Având în vedere perturbările care au loc în peisajul politc la nivelul Uniunii Europene odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, dar și intențiile liderilor de extremă dreapta și conservatori de a crea alianțe în Parlamentul European, astfel de coaliții pro acțiune climatică reprezintă o posibilă soluție pentru ca statele să rămână în cursa pentru atingerea obiectivelor până în 2030, respectiv 2050.

Agricultura, prioritară în lupta cu emisiile de gaze cu efect de seră

Aproximativ 23% din toate emisiile globale de gaze cu efect de seră pot fi atribuite activității agricole, potrivit Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice. Reducerea emisiilor din utilizarea terenurilor este o componentă necesară a oricărui efort de a construi un viitor cu zero emisii globale. Cu toate acestea, așa cum se precizează în Acordul de la Paris, emisiile agricole ar trebui reduse fără a amenința și securitatea alimentară.

Soluțiile privesc gestionarea îmbunătățită a culturilor și a terenurilor de pășunat și refolosirea deșeurile generate de agricultură pentru a crea noi alternative la produsele pe bază de combustibili fosili, cum ar fi materialele plastice.

De exemplu, porumbul, maniocul și trestia de zahăr sunt deja folosite pentru a crea un biopolimer biodegradabil alternativ, PLA (acid polilactic), care generează mai puține gaze cu efect de seră pe parcursul ciclului său de viață decât plasticul convențional.

Finanțarea soluțiilor sustenabile

În mai 2021, Banca Mondială a declarat că a emis echivalentul a aproximativ 16 miliarde de dolari în obligațiuni verzi, datorii create special pentru investiții axate pe mediu. Aceste obligațiuni au fost emise în 23 de valute diferite.

Deși interesul politic la nivel mondial este tot mai mare pentru investițiile în infrastructură ca mijloc de creștere a productivității și de a crea locuri de muncă, mai ales ca urmare a efectelor pandemiei Covid19, investițiile în infrastructura durabilă par să rămână pe locul al doilea.

Pentru a accelera tranziția către energia verde, investițiile ESG ar trebui să crească. Companiile și guvernele ar trebui să aibă în vedere în primul rând retehnologizarea și pregătirea lucrătorilor pentru a folosi noile instrumente pentru a produce energie verde.

Pentru a atinge însă țintele până în 2030, cei mai mari emițători de gaze cu efect de seră trebuie să ia acțiuni drastice pentru a echilibra decalajul care există acum, iar focusul ar trebui mutat pe scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră versus atingerea neutralității climatice.

Descoperă cele 10 tendințe și soluții pentru reziliența climatică pe platforma Sustainable Futures.

Dacă vrei să afli mai multe despre sustenabilitate, te invităm la seria de evenimente publice Sustainable Futures în care abordăm teme actuale ce stau sub umbrela a zece obiective de dezvoltare durabilă elaborate de ONU pentru Agenda 2030.

Următorul eveniment are loc pe 20 mai la Teatrul Național București și abordează tema „Reziliență climatică și finanțarea soluțiilor sustenabile”. Află mai multe aici.