ESG Today scrie că, potrivit chestionarului realizat de compania globală de servicii profesionale EY, decarbonizarea business-ului este în fruntea listei de priorități a multor CEOs. Experții din cadrul EY au chestionat 1.200 de executivi din 21 de state și cinci industrii, respectiv 300 de investitori din aceleași 21 de țări.

Rezultatele au arătat faptul că 54% dintre CEOs și consiliile lor administrative consideră sustenabilitate o prioritate, în vreme ce 23% dintre aceștia au mutat sustenabilitatea în coada listei de priorități, în principal din cauza provocărilor financiare și economice.

Executivii din Americi au fost cei mai deschiși la creșterea priorității sustenabilității, în 62% dintre cazuri, fiind totodată cei mai puțini care au redus eforturile de sustenabilitate, în 16% din cazuri, comparativ cu creșterea de 51% și descreșterea de 27% din Europa, respectiv creșterea de 49% și descreșterea de 25% din regiunea Asia-Pacific.

Rezultatele chestionarului EY pot fi accesate aici.

În ce privește prioritățile pentru următoarele 12 luni, 47% dintre executivii chestionați au declarat că se vor concentra pe investiții în AI și tehnologie pentru îmbunătățirea performanței economice și doar 16% dintre aceștia vor cheltui bani pentru decarbonizare. În ce privește următorii trei ani, decarbonizarea devine prioritară în 43%.

Andrea Guerzoni, Vicepreședintele EY Global - Strategy and Transactions, a declarat că „deși este încurajator să vedem că executivii companiilor rămân pozitivi cu privire la prognozele business-urilor și mulți își continuă sau chiar accelerează angajamentele de mediu, faptul că aproape unul din patru executivi reduc focusul pe sustenabilitate este dezamăgitor pentru cei care vor să vadă o schimbare la companii.”

Totodată, pentru investitori, doar 28% dintre aceștia consideră sustenabilitatea o prioritate mai mare decât era acum 12 luni, în vreme ce 35% spun că interesul pentru practici sustenabile a scăzut. Totuși, atât CEOs (75%), cât și investitorii (70%), sunt de părere că tehnologia și AI-ul vor juca roluri cruciale în depășirea problemelor de sustenabilitate cu care se confruntă companiile.