Biroul European de Mediu (EEB) a declarat că aceasta ar putea fi „cea mai mare interdicție” în ce privește chimicalele toxice.

Potrivit Euronews.green, Tatiana Santos, manager al politicii chimicalelor la EEB, a declarat că anunțul făcut de Comisia Europeană „deschide un nou capitol” în rezolvarea problemelor create de substanțele periculoase.

Ea a spus că „<<marea detoxifiere>> promite să îmbunătățească siguranța majorității produselor și să scadă rapid intensitatea chimicalelor utilizate în școli, case și la locurile de muncă.”

Noile restricții se vor folosi de legile existente pentru a interzice utilizarea chimicalelor care au legătură cu cancerul, infertilitatea sau alte probleme de sănătate.

Planul se va concentra pe interzicerea categoriilor întregi de chimicale, precum ignifugi (substanțe care ard sau care se aprind greu) și bisfenoli, care sunt folosiți pentru producția de sticle de plastic, și include chiar și perfluoroalchil, un produs chimic foarte periculos, prin prisma faptului că procesul său de degradare în mediul înconjurător durează foarte mult timp.

Lista substanțelor interzise va fi revizuită în permanență de către Agenția Europeană pentru produse Chimice.

Cercetătorii au avertizat la începutul acestui an că poluarea cu produse chimice a ajuns la „o limită planetară”, iar depășirea acestei limite ar putea însemna destabilizarea ecosistemelor și punerea în pericol a următoarelor generații.

Un raport recent al Națiunilor Unite a declarat că poluarea chimică ar putea cauza mai multe decese decât COVID-19, iar autorii raportului au atras atenția că trebuie luate „măsuri imediate și ambițioase” pentru a interzice unele dintre aceste substanțe toxice.

Întrucât vânzările globale au crescut de mai mult de două ori între 2000 și 2017, aproximativ 200.000 de chimicale sunt utilizate doar în Uniunea Europeană, iar din punct de vedere al volumului, trei sferturi dintre chimicalele produse în Europa reprezintă un pericol pentru sănătate.

Într-un chestionar oficial al Comisiei Europene, 84% dintre europeni au declarat că se tem de impactul pe care îl au chimicalele asupra sănătății lor, însă 90% dintre ei se tem și de efectele pe care acestea le au asupra mediului înconjurător.