Acest mecanism de finanțare pentru sprijinirea antreprenorilor și afacerilor de impact face parte din planul UniCredit Unlocked care a fost prezentat investitorilor, iar instrumentele de creditare în valoare de 150 de miliarde de euro vor trebui folosite până în 2025.

”În România nu facem excepție și avem ținte ambițioase. Portofoliul nostru de credite verzi în zona de corporate a crescut cu peste 120% între T1 2022 și T1 2023”, a mai spus Daniel Sava, explicând faptul că la această creștere au contribuit, într-un procent semnificativ, creditele ipotecare verzi.

Banca, partenerul companiilor sustenabile

”Eu vin din zona de corporate și o mare parte din timp o petrec în discuții cu antreprenori și investitori din zona energiei. Am zilnic 3-4 discuții pentru investiții în zona de energii regenerabile, tranziție energetică și tot ce înseamnă industriile conexe celei energetice”, a declarat reprezentantul UniCredit.

Puteți urmări aici înregistrarea evenimentului de pe 29 iunie.

Acestea a ținut să menționeze faptul că portofoliul instituției financiare pe care o reprezintă crește în linie cu interesul foarte mare din piață privind tranziția energetică.

”Băncile trebuie să intre în parteneriat cu clienții lor pentru a-i sprijini să facă tranziția” este de părere Daniel Sava și dă exemplul Complexului Energetic Oltenia care face pași pentru a restructura activitatea și de a face tranziția la o economie sustenabilă.

”O bancă, BERD, i-a ajutat să atragă finanțare, s-a și angajat să-i faciliteze această ridicare de capital și este un fapt că și alte bănci comerciale din piață vor urma această provocare”, a afirmat el în cadrul Green Start-Up Sustainability Forum & Awards 2023.

Astfel, Complexul Energetic Oltenia a anunțat că va construi 735 megawați de centrale fotovoltaice, ”un lucru care denotă cât de importante sunt băncile în această tranziție”.

”Este un jucător din piața energetică al cărui viitor în formatul energie din cărbune este pus sub semnul întrebării și iată că băncile sunt dispuse să sprijine această tranziție”, mai spune Daniel Sava.

Oferta de finanțare verde a UniCredit

În ceea ce privește oferta de finanțare verde pe care UniCredit o pune la dispoziția persoanelor fizice, a IMM-urilor, dar și a companiilor de mari dimensiuni, era este variată și adaptată la nevoile fiecăruia.

”Vin cu un exemplu din portofoliul UniCredit, care în covârșitoare majoritate are green mortgages – peste 90% din portofoliul nostru este din green mortgages, aceste credite sunt acordate pentru achiziția de imobile care îndeplinesc condiții de eficiență energetică. Avem la dispoziție creditele pentru diverse investiții ale proprietarilor în echipamente eficiente energetic”, a spus acesta referitor la creditele verzi pe care le pot accesa persoanele fizice.

În ceea ce privește oferta pentru IMM-uri, Daniel Sava menționează produsele off the shelf care există în spațiul bancar din România pentru întreprinderile mici și mijlocii dar și faptul că UniCredit vine pe piață cu un produs destinat achiziției de panouri solare și stații de încărcare.

Puteți urmări aici înregistrarea evenimentului de pe 29 iunie.

Oficialul UniCredit Bank România menționează și segmentul corporate, acolo unde există credite pentru investiții în eficiență energetică.

”Dacă mergem deja în zona de credite pentru mari corporații, sau de sidincalizări, există instrumente guvernate de LMA standard, Green Loan Principles, Green Bond Principles, dacă vrem să mergem în zona de piețe de capital, unde sunt obligațiuni. Una peste alta, piața este acoperită, de la zona de retail, până la zona de large corporates, chiar și bonduri guvernamentale”, a declarat Daniel Sava în cadrul Green Start-Up Sustainability Forum & Awards, concluzionând faptul că sistemul bancar a acceptat această provocare a pieței.

”Suntem aici să susținem economia și tranziția clienților noștri”, a mai spus oficialul UniCredit.