Fast Company scrie că Voodin Blades este un startup german care s-a specializat în producția de turbine din lemn, ca soluție pentru a ne reduce dependența de oțel, fibră de sticlă și plastic, materiale din care acestea sunt fabricate, de cele mai multe ori.

Anul trecut am scris despre o echipă de experți de la Universitatea din Michigan care au propus un mod diferit de a fabrica paletele pentru turbine eoliene, astfel încât acestea să poată fi transformate în alimente odată ce au ajuns la finalul duratei lor de viață.

Turbinele eoliene sunt fabricate din mai multe mesaje care sunt lipite una de cealaltă, ceea ce îngreunează reciclarea atunci când vine acest moment.

Potrivit CEO-ului Voodin Blades, Tom Siekmann, „deși este posibil să reciclăm fiecare componentă care alcătuiește acel subansamblu, este dificil să le dezasamblăm și să le reciclăm.”

Dimensiunea foarte mare a acestor turbine face foarte dificilă reciclarea acestora, iar potrivit experților, chiar și atunci când aceste materiale sunt procesate, ele ajung în materiale nesustenabile, cum ar fi cimentul.

Sursă foto: Voodin Blades

După mai multe discuții cu prietenii săi care lucrau în industria turbinelor eoliene, Siekmann și-a dat seama că lemnul ar putea fi o alternativă foarte bună pentru construirea paletelor, pentru că oferă rezistența necesară și sunt și ușor de procesat odată ce acestea ajung la finalul duratei de utilizare.

Conform numerelor furnizate de companie, paletele produse din lemn generează cu 78% mai puține emisii pe durata lor de viață și vin la un preț cu 20% mai mic decât cele tradiționale. Foarte important, aceste turbine sunt și complet biodegradabile, deci dacă sunt abandonate în natură, impactul lor asupra mediului ar trebui să fie mai mic.

Voodin Blades a produs recent un prototip de turbină eoliană din lemn de dimensiuni mici, care ar putea fi testată curând, dacă echipa va primi aprobarea din partea autorităților de reglementare. Voodin va colabora și cu companii mai mari în viitor pentru a putea produce palete de dimensiuni mai mari pentru industrie, care pot genera mai multă energie.

Pe parcursul următorilor ani, problema deșeurilor pe care o prezintă paletele scoase din uz va ajunge la aproximativ 14.000 de unități pe an, motiv pentru care există o nevoie urgentă de soluții „verzi”. Totodată, până la jumătatea acestui secol, această problemă a deșeurilor ar putea culmina la 43 de milioane de tone, dacă ea va rămâne nerezolvată.