La începutul lunii august, elicele reciclabile pentru turbine eoliene de la Siemens Gamesa au fost puse în funcțiune în cadrul unui proiect de ferme eoliene pe mare, astfel că industria începe deja să adopte materiale mai eco-friendly pentru aceste surse de energie verde.

Potrivit CNET, recent, o echipă de oameni de știință de la Michigan State University a prezentat noi elice reciclabile pentru turbine eoliene, astfel încât acestea să nu ajungă la gropile de gunoi după ce nu mai pot fi folosite pentru colectarea energiei regenerabile.

Ei au reușit să creeze un nou tip de palete, realizate din fibră de sticlă și mai mulți polimeri sintetici și pe bază de plante, iar materialul se numește rășină compozită.

Noul material ar trebui să fie semnificativ mai ușor de reciclat în diverse lucruri, inclusiv în jeleuri în formă de ursuleți.

John Dorgan, inginer chimist la MSU, a declarat că „frumusețea sistemului nostru pe bază de rășină este că, la finalul perioadei de operare, îl putem dizolva, astfel că el se desprinde de pe matricea în care a fost introdus, astfel că poate fi folosit din nou și din nou, la infinit.”

Noul material compozit este ideal pentru reciclare, întrucât materialele sale componente pot fi separate unul de celălalt. Așadar, fibra de sticlă, care este mai greu de procesat, poate fi dată complet la o parte, lăsând liberi polimerii, care pot fi transformați într-o multitudine de lucruri.

Prin îmbibarea rășinii într-o baie alcalină, echipa de cercetători a obținut un material acrilic ce poate fi folosit la fabricarea geamurilor sau a stopurilor pentru mașini.

„Am făcut recent o chiuvetă de baie cu piatră obținută din aceste materiale, deci știm cum funcționează”, a adăugat Dorgan.

Odată extrași, polimerii pot fi transformați chiar și anumite tipuri de alimente.

„Am recuperat potasiu lactat din care se pot obține alimente și l-am folosit pentru a face jeleuri în formă de ursuleți, pe care i-am și mâncat”, a completat cercetătorul.

Oamenii de știință îi asigură pe oameni că dulciurile obținute din această rășină sunt sigure pentru consum, întrucât „un atom de carbon derivat de la o plantă, precum porumbul sau iarba, nu este diferit de un atom de carbon care provine de la combustibili fosili... totul este parte a ciclului global al carbonului și am demonstrat că putem trece de la biomasă la materiale durabile din plastic și înapoi la alimente.”

Industria trebuie să găsească un mod prin care să producă în masă substanța folosită pentru producția acestor elice sustenabile, întrucât echipa a reușit să fabrice un singur prototip cu materialele pe care le-au avut la dispoziție.