Potrivit echipei gigantului germano-spaniol din domeniul ingineriei, citată de publicația elecrek.co, tehnologia care stă la baza realizării acestor elice a fost denumită RecyclableBlade. Elicele sunt realizate dintr-o serie de materiale încastrate într-o rășină.

Aceștia precizează faptul că separarea rășinei, a fibrei de sticlă și a lemnului, printre altele, se poate realiza prin folosirea unei soluții ușor acide.

”Materialele pot fi reintegrate într-un circuit economic, putând sta la baza creării de noi produse, precum geamantane, sau rame pentru TV-uri, fără a fi nevoie să fie folosite noi resurse special pentru acestea”, au adăugat oficialii Siemens Gamesa.

Tehnologia RecyclableBlade a fost dezvoltată în Danemarca, iar elicele turbinelor au fost realizate în Hull (Marea Britanie).

Planul oficialilor Siemens Gamesa este ca, până în 2030, să ajungă să realizeze toate elicele turbinelor din materiale reciclabile, iar până în 2040 să poată realiza turbinele eoliene, în totalitate, doar din materiale reciclabile.

La începutul lunii iunie, Iberdrola, o companie energetică din Spania, a fondat o filială care va recicla componentele utilizate în proiectele de energie regenerabilă, precum elicele de la turbinele eoliene vechi. Nu este prima companie din domeniul energetic care ia o astfel de decizie, o nouă tendință, de a recicla elicele turbinelor eoliene, conturându-se tot mai mult în rândul companiilor de profil.

Foto: https://www.facebook.com/SiemensGamesa