Potrivit CNBC, compania nou fondată, cunoscută drept EnergyLOOP, va construi o fabrică pentru reciclarea elicelor de turbine eoliene în Navarre, nordul Spaniei.

Oficialii companiei au declarat că „obiectivul inițial va fi recuperarea componentelor care alcătuiesc elicele turbinelor eoliene - în mare parte sticla, fibra de carbon și rășina - și reutilizarea lor în sectoare precum cel energetic, ingineria aerospațială, construcția de automobile, textile, chimicale și construcții.”

EnergyLOOP a fost lansată de Iberdrola prin PERSEO, „programul internațional pentru startup-uri” al companiei. Oficialii firmei spaniole de energie au declarat că nou fondata companie va avea sprijin din partea Siemens Gamesa Renewable Energy, o companie care produce turbine eoliene.

Reciclarea elicelor centralelor eoliene a reprezentat întotdeauna o provocare pentru industrie, întrucât materialele folosite pentru producția acestor turbine sunt dificil de reciclat.

Acest lucru a presupus că, până în prezent, multe elice au ajuns la gropi de gunoi atunci când și-au atins perioada maximă de exploatare.

Întrucât în viitor adoptarea turbinelor eoliene pentru producția de energie verde va crește Iberdrola estimează că aproximativ 5.700 de turbine eoliene vor fi dezasamblate în Europa în fiecare an începând cu 2030.

Companiile energetice investesc în elice pentru centrale eoliene pentru a crea o economie circulară în cadrul acestui sector, iar în septembrie 2021, Siemens Gamesa a lansat elicele reciclabile pentru turbine eoliene care au fost „primele elice pentru centrale eoliene din lume care puteau fi folosite pentru producția de energie eoliană pe mare.”

Mai mult, în iunie 2021, compania energetică daneză Orsted a anunțat că „va reutiliza, recicla și recupera” toate elicele de la centralele eoliene operate de companie la nivel mondial după ce acestea sunt scoase din uz.

EnergyLOOP a fost lansată de către Iberdrola cu sprijin din partea FCC Ambito, o filială a FCC Servicios Medio Ambiente.