Potrivit CNBC, datele puse la dispoziție de către TransitionZero arată că este mai ieftin să trecem de la cărbuni la surse regenerabile decât este să trecem de la cărbuni la gaz. Acest lucru se datorează faptului că sursele verzi s-au ieftinit, iar prețul pentru gaze a crescut considerabil.

Jacqueline Tao, analist la TransitionZero, a declarat că „prețul pe carbon necesar pentru a stimula adopția de surse regenerabile în favoarea celor pe cărbuni a ajuns la un preț sub 0.”

„În esență, asta înseamnă că putem trece la surse regenerabile economisind bani”, a adăugat ea.

Același raport sugerează faptul că media prețului la nivel global pentru tranziția către surse regenerabile a scăzut cu 99% din 2010, comparativ cu tranziția de la cărbuni la gaz.

Datele furnizate de TransitionZero arată faptul că prețul pentru carbon pentru a stimula tranziției de la cărbuni la energie verde a ajuns la o medie de -62 de dolari pe tona de emisii de dioxid de carbon în 2022, comparativ cu 235 de dolari per tona de dioxid de carbon, reprezentând prețul trecerii de la energie pe cărbuni la cea pe gaz.

Gazul natural a fost considerat o „punte” pentru tranziția de la combustibili fosili către surse regenerabile, precum energia solară sau cea eoliană, întrucât arderea gazului are o amprentă de carbon mai mică decât arderea cărbunilor.

Totuși, tranziția de la cărbuni la surse regenerabile nu este la fel de accesibilă peste tot pe pământ, Asia fiind unul dintre continentele cu prețuri mai ridicate decât cele din UE, spune Tao.

Indonezia, Filipinele și Vietnam se confruntă cu prețuri ridicate când vine vorba despre tranziția către surse regenerabile de energie, în special întrucât industria combustibililor fosili din țările respective este subvenționată.

În ciuda acestor lucruri, Tao este de părere că trecerea către sursele curate de energie s-ar putea dovedi a fi mai eficientă din punct de vedere economic pe termen lung, iar pe deasupra, ea ar putea „contribui la siguranța energetică”, în vreme ce ne-ar ajuta și la lupta împotriva schimbărilor climatice.

„Credem că investiția în acest moment în surse regenerabile ar reprezenta un avantaj”, a concluzionat Tao.