Cum se obține energia eoliană

Centralele eoliene sau turbinele eoliene se folosesc de vânt pentru a genera electricitate, iar sistemul este destul de simplu.

Vântul acționează elicele centralei, mișcând rotorul din turbină care mai apoi alimentează generatorul care creează energia.

Cantitatea de energie eoliană care poate fi produsă variază în funcție de capacitatea eoliană a fiecărei țări.

Când vine vorba despre capacitatea turbinelor eoliene, majoritatea au o capacitate de 2-3 megawați, ceea ce înseamnă că pot produce aproximativ 6 milioane de kilowați de energie.

Această cantitate de energie ar trebui să fie suficientă pentru a alimenta aproximativ 1.500 de locuințe.

În general, cu cât vântul suflă mai tare, cu atât este produsă mai multă energie electrică, însă până la un punct, pentru că dacă vântul este prea puternic, turbinele se vor opri pentru a preveni potențiale avarii.

Majoritatea fermelor eoliene sunt instalate pe dealuri cu mult spațiu disponibil sau pe coastele țărilor.

Centrală eoliană avantaje și dezavantaje

Cel mai mare avantaj al centralelor eoliene în fața centralelor pe bază de gaz sau cărbuni este acela că sunt o sursă verde și curată de energie.

Asta înseamnă că în urma funcționării nu produc dioxid de carbon, deci nu contribuie la încălzirea globală.

Un alt avantaj îl prezintă faptul că durata medie de exploatare a turbinelor eoliene este de 20-25 de ani, iar în această perioadă ar trebui să fie nevoie doar de mentenanță minimă.

Turbinele eoliene sunt foarte ușor de construit și nu necesită mult timp pentru a fi gata de operare comparativ cu alte soluții verzi producătoare de energie, precum panourile solare.

Principalul dezavantaj al centralelor eoliene este acela că nu produc o cantitate foarte mare de energie, cel puțin în comparație cu centralele nucleare.

O centrală nucleară de capacitate medie poate produce echivalentul de energie electrică a 1.000 de turbine eoliene de 2MW.

În plus, energia eoliană nu este consistentă și nu poate fi produsă peste tot pe Pământ, din moment ce puterea vântului variază de la o zonă la alta.

În schimb, centralele nucleare pot funcționa la aproximativ aceeași capacitate pentru perioade nedeterminate.

O fermă eoliană instalată pe mare, care reprezintă cel mai eficient mod de a exploata energia eoliană, poate produce în medie jumătate din cantitatea de energie produsă de o centrală nucleară, iar acest lucru poate fi realizat doar în condiții ideale.

Țările cu cea mai mare capacitate de energie eoliană

Când vine vorba despre țările cu cea mai multă energie eoliană, ne putem referi la țările cu cele mai multe centrale eoliene sau țările unde centralele eoliene sunt cele mai eficiente.

În cazul primei variante, printre țările cu cele mai multe ferme eoliene din lume se numără SUA, China și India.

Cu toate acestea, dacă ne uităm la cantitatea de energie eoliană produsă de fermele eoliene, Danemarca, Suedia, Irlanda și Germania sunt lider în ce privește producția de energie eoliană.

Cifrele furnizate de Agenția Internațională de Energie Regenerabilă arată că Danemarca produce aproximativ 1075 de wați de energie eoliană pe cap de locuitor, urmată de Suedia cu 941, Irlanda cu 878 și Germania cu 747 de wați per locuitor.

România este și ea inclusă în clasamentul primelor 20 de țări din lume producătoare de energie eoliană, însă se clasează pe penultimul loc, cu 175 de wați de energie eoliană produsă pe cap de locuitor.

Turbine eoliene acasă - preț turbină eoliană 10 kw

În funcție de unde locuiești, poți produce suficientă energie cu o turbină eoliană pentru a suplini necesarul de energie electrică pentru o lună.

Prețul pentru turbinele eoliene cu o capacitate mai mică de 100 de kilowați este între 3.000 și 8.000 de dolari pentru fiecare kilowat produs.

Asta înseamnă că o turbină cu o capacitate de 10 kilowați, care ar trebui să fie suficientă pentru o locuință medie, poate avea un cost de instalare de aproximativ 50.000-80.000 de dolari.

Centralele eoliene comerciale, pe de altă parte, care sunt instalate în așa numitele ferme eoliene, sunt mai costisitoare, deoarece sunt instalate mai multe bucăți, astfel că prețul pentru o fermă de energie eoliană obișnuită este de 1.3-2.2 milioane de dolari pentru fiecare MW de capacitate.

Din moment ce majoritatea fermelor eoliene au o capacitate de 2 MW, costul de instalare poate varia între 3 și 4 milioane de dolari.

Centrale eoliene România

Centralele eoliene reprezintă al doilea mare producător de energie electrică în România, care se numără printre țările cu cel mai mare potențial de energie eoliană din Europa de Est.

În ianuarie 2022, statisticile au arătat faptul că hidrocentralele încă sunt cel mai mare producător de energie electrică din România, cu o cantitate de energie produsă de 2.270 MW, ceea ce reprezintă aproape 26% din totalul de energie electrică produsă în țară.

Energia eoliană ocupă locul doi, cu o cantitate de energie produsă de 2.096 MW, echivalentul a trei reactoare nucleare de la Cernavodă.

România are, așadar, un potențial important de energie verde și curată, iar dacă sunt instalate mai multe centrale eoliene atât pe țărm, cât și pe mare, ele vor putea produce mai multă energie electrică decât hidrocentralele în condiții optime.

Energia eoliană este una dintre cele mai bune surse de energie electrică pe care le avem, întrucât mentenanța turbinelor este destul de scăzută comparativ cu celelalte opțiuni, iar potențialul energetic al centralelor eoliene este foarte mare în anumite zone.

În vreme ce vântul reprezintă o variabilă când vine vorba de producția de energie electrică, el este una dintre resursele inepuizabile ale planetei.