Rusia este unul dintre cei mai importanți exportatori de petrol și gaz, iar potrivit CNBC, mai multe economii mondiale au discutat ce măsuri ar trebui să adopte pentru a se baza mai puțin pe hidrocarburile din Rusia.

Oficialii Statelor Unite ale Americii și ai Comisiei Europene s-au întâlnit pentru a discuta vineri, 25 martie, despre problema siguranței energetice și ce alternative la combustibilii fosili pot fi dezvoltate pentru ca SUA și UE să devină mai independente din punct de vedere energetic.

SUA lucrează intens pentru a aduce o cantitate de 15 milioane de metri cubi de gaz natural lichefiat în Uniunea Europeană anul acesta, iar cantitățile ar putea crește în viitor.

Joe Biden, președintele SUA, a declarat că Statele Unite și UE ar trebui „să lucreze împreună pentru a adopta măsuri concrete pentru a reduce dependența de gaz natural și pentru a maximiza disponibilitatea și utilizarea resurselor regenerabile.”

Aceste măsuri nu au doar rolul de a reduce dependența de combustibilii fosili la nivel global, ci și de a ameliora efectele schimbărilor climatice.

Această problemă a fost discutată pe larg luni, 28 martie, în Dubai, la Forumul Energiei Globale ținut de Consiliul Atlanticului.

Claudio Descalzi, CEO al companiei energetice Eni, a declarat că trebuie găsite o multitudine de surse pentru a înlocui combustibilii fosili, întrucât nu există o singură opțiune în acest sector.

El a declarat că „nu am reușit să găsim o sursă de energie care să înlocuiască totul. Este nebunesc să credem că există ceva ce poate înlocui totul.”

Anna Shpitsberg, deputy assistant secretary for energy transformation în cadrul Departamentului de Stat al SUA, a comentat și ea problema, spunând că hidrogenul „este o tehnologie de ultimă oră care poate susține alte surse... poate susține energia nucleară, petrolul și sursele regenerabile.”

Tot ea a insistat că pe lângă dezvoltarea multiplelor surse alternative de energie, este necesar să creăm mai multe rute de aprovizionare pentru a evita disponibilitatea uneia singure.

Hidrogenul are un potențial uriaș în acest segment

Hidrogenul este descris de Agenția Internațională pentru Energie ca fiind „un purtător versatil de energie”, din moment ce poate fi folosit în mai multe industrii și chiar și pentru transport.

Un alt avantaj al hidrogenului este acela că poate fi produs prin mai multe moduri, unul dintre ele fiind procesul de electroliză, care implică electrificarea apei pentru a separa oxigenul de hidrogen.

Dacă procedura este realizată folosind surse regenerabile, precum panourile solare sau turbinele eoliene, atunci poate fi considerat hidrogen verde.

Alternativele regenerabile și sustenabile la combustibilii fosili sunt o necesitate, din moment ce AIE a declarat recent că emisiile de dioxid de carbon au crescut cu 6% în 2021, atingând un nivel istoric de peste 36 de miliarde de tone.

Dintre toți combustibilii responsabili pentru această creștere, cărbunii au fost responsabili pentru 40% din total, lucru care motivează economiile globale și mai mult să găsească alternative verzi care să ajută la scăderea acestor numere.