La Green Start-up am scris în detaliu cu privire la majoritatea tipurilor de energie regenerabilă, inclusiv energia solară, energia eoliană, hidroenergia și energia geotermală.

Aceste surse de energie, printre altele, pot oferi suficientă energie pentru întreaga planetă dacă sunt combinate și folosite acolo unde sunt cel mai eficiente, iar din moment ce sunt regenerabile, nu trebuie să ne facem griji că se vor termina (în mare parte) comparativ cu combustibilii fosili.

Ce este energia verde

Energia verde este un tip de energie ce provine din surse naturale, fie că vorbim de lumina solară, fluxuri de ape, vânt sau chiar valuri, care generează energie mareomotrică.

Cel mai mare avantaj al acestora este că, în vreme ce ne oferă energia de care avem nevoie în viața noastră de zi cu zi, ele nu afectează mediul înconjurător într-un mod negativ, cum ar fi prin eliminarea gazelor cu efect de seră în atmosferă.

Cum funcționează energia verde

Am scris în detaliu despre cum funcționează fiecare tip de energie regenerabilă, inclusiv despre energia solară, mareomotrică și cea pe bază de biomasă, însă în general, sursele de energie verde folosesc resurse naturale pentru a ne oferi energia termică sau electrică ca alternativă la sursele de energie pe bază de combustibili fosili.

Energia solară, de exemplu, se folosește de panouri fotovoltaice pentru a aduna energia provenită din razele solare pe care le transformă mai apoi în electricitate.

Turbinele eoliene colectează energia generată de vânt pentru a produce electricitate, iar energia mareomotrică se folosește de puterea valurilor pentru a produce energie electrică.

Nu toate sursele regenerabile sunt verzi

Există anumite tipuri de energie regenerabilă, cum ar fi cea pe bază de biomasă, care nu sunt neapărat verzi, întrucât prin faptul că implică arderea materiei organice de la plante, animale sau chiar deșeuri, ea eliberează emisii în atmosferă.

Cu toate acestea, cantitatea de emisii eliberată de energia pe bază de biomasă este mai mică decât cea eliberată de combustibilii fosili, iar cu ajutorul sechestrării carbonului, putem ameliora și mai mult aceste efecte, dar este nevoie de un pas în plus față de celelalte surse de energie regenerabilă care nu au niciun dezavantaj din punct de vedere al mediului înconjurător.

Comparativ cu resursele pe bază de combustibili fosili, energia pe biomasă este totuși o opțiune mai bună, datorită faptului că această opțiune se regenerează mult mai repede spre deosebire de petrol și gazele naturale, care se regenerează în milioane de ani.

Minarea și forarea nu sunt opțiuni de luat în calcul atunci când vorbim despre energia verde, deși unele surse de energie regenerabilă necesită construcții mai ample și modificări ale mediului înconjurător mai semnificative.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă hidrocentralele, care în unele cazuri pot schimba destul de mult un ecosistem comparativ cu panourile solare, de exemplu, care nu necesită aproape nicio schimbare a mediului.

Tipuri de energie verde

Întrucât le-am detaliat în trecut, voi menționa pe scurt cele șase tipuri principale de energie verde.

Energia solară este una dintre tipurile cele mai comune de energie verde care se folosește de panourile solare pentru a colecta energia solară, energie pe care o pot folosi pentru a furniza energie electrică sau pentru a încălzi o casă sau apa.

Energia eoliană folosește turbinele eoliene pentru a furniza electricitate, iar ele pot fi montate fie pe uscat, fie pe mare, acestea din urmă fiind mai eficiente când vine vorba de colectarea unei cantități mai mare de energie.

Hidroenergia reprezintă una dintre cele mia vechi forme de energie verde, care se folosește de cursul apelor și chiar de baraje pentru a controla fluxul de apă, astfel încât să maximizeze eficiența și să reducă risipa de resurse.

Ca bonus, energia mareomotrică poate fi și ea considerată într-un fel hidroenergie, întrucât folosește apa ca resursă principală, dar în alt mod. Ea se folosește de puterea valurilor pentru a colecta energia cu ajutorul turbinelor mareomotrice, care arată similar cu turbinele eoliene.

Un alt tip de energie verde pe care o foloseau și strămoșii noștri este energia geotermală, care este cel mai des folosită pentru încălzire și chiar pentru producția de energie electrică. Acest tip de energie verde este unul dintre cele mai rare din punct de vedere al locului unde poate fi exploatată, întrucât sunt destul de puține locații pe glob care beneficiază de cantități importante de energie geotermală. Islanda, Italia, Grecia, SUA și chiar România folosesc energia geotermală, într-o anumită măsură, pentru încălzire sau producția de energie electrică.

Biomasa este un fel de energie regenerabilă care nu este cea mai verde, însă ea poate fi considerată ca fiind verde prin comparație cu combustibilii fosili. Ea funcționează prin arderea materiei organice provenită de la ființele vii, în mare parte plantele, dar chiar și de la deșeuri.

Biocombustibilii sunt un rezultat al procesării biomasei care poate fi transformată în etanol și biodiesel, care nu pot fi folosiți drept combustibili de sine stătători, ci pot fi combinați cu benzina sau motorina pentru a reduce utilizarea combustibililor fosili și pentru a îi face mai puțin poluanți.

Se estimează că, până în 2050, biocombustibilii vor putea suplini 25% din cererea pentru combustibil destinat transportului la nivel global.

Poate energia verde să înlocuiască combustibilii fosili

Mai devreme sau mai târziu, energia verde va înlocui cu siguranță combustibilii fosili, întrucât acest lucru este crucial dacă vrem să ne atingem obiectivele climatice, dar acest lucru va necesita investiții semnificative, iar fiecare țară și regiune va trebui să își dea seama care este cel mai eficient tip de energie verde pe care îl poate implementa.

Pe măsură ce tehnologia avansează și pe măsură ce implementăm o varietate mai mare de surse de energie verde, ele vor putea să ne ofere necesarul de energie de care avem nevoie, fără a avea un impact negativ asupra mediului înconjurător în comparație cu combustibilii fosili.

Un alt avantaj provine din faptul că electronicele și electrocasnicele devin și ele mai eficiente, lucru care ne reduce consumul de energie și care ușurează munca surselor verzi de energie.

Ce tip de energie verde este cel mai eficient

Acest lucru se va schimba odată cu avansurile tehnologice, însă în prezent se pare că turbinele eoliene sunt cele mai eficiente, întrucât au nevoie de cea mai puțină rafinare și procesare în comparație cu panourile solare, de exemplu. De asemenea, ele au nevoie de mai puțină întreținere și nu sunt afectate de vremea înnorată sau mohorâtă. Din contră, cu cât vremea este mai mohorâtă și vântul bate mai tare, cu atât turbinele eoliene pot genera mai multă energie, până la un anumit punct.

Energia eoliană, cea geotermală și hidroenergia sunt în prezent cele mai eficiente și mai ușor de exploatat surse de energie verde, iar avantajul oferit de energia geotermală și de hidroenergie este acela că au fost folosite de un secol sau mai mult, lucru care a permis o perioadă mai lungă de dezvoltare și cercetare. Hidroenergia are și un mare potențial când vine vorba de cantitatea de energie pe care o poate livra către mai multe gospodării, astfel că hidrocentrala Hoover Dam, spre exemplu, poate furniza 2.080 de megawați (MW), suficient pentru a alimenta aproximativ două milioane de gospodării.

Energia verde în România

România este una dintre țările care se poate folosi de majoritatea surselor de energie verde și chiar face acest lucru, în funcție de disponibilitatea lor. Hidroenergia este una dintre cele mai răspândite și utilizate surse de energie verde din țară, iar energia solară și cea eoliană devin tot mai populare.

Resursele naturale geotermale din vestul țării au permis aplicarea unor soluții de încălzire sustenabilă în anumite orașe, precum Oradea și Beiuș, acesta din urmă fiind singurul oraș din țară încălzit exclusiv cu energie geotermală.

În ce privește furnizorii de energie verde din țară, Enel este unul dintre aceștia, și a instalat peste 534 MW de energie verde care provine de la 12 centrale pe bază de energie verde, fie sisteme de centrale eoliene, care au o capacitate de producție de 498.40 MW, fie sisteme de panouri fotovoltaice, care au o capacitate totală de 35.70 MW.

Engie este o altă companie din sectorul energetic care le permite clienților eligibili să-și instaleze panouri solare pentru a deveni mai independenți de sistemul public de electrificare. Compania oferă și un sistem interactiv pe site care poate calcula economiile la fiecare factură de curent și de câtă capacitate de energie solară este nevoie pentru a satisface nevoile fiecărei gospodării, în funcție de numărul de kilowați consumați lunar.

Pe măsură ce sursele de energie verzi devin mai populare și tehnologia evoluează, cererea de combustibili fosili va scădea, lucru care ne va permite să accesăm energie provenită din surse curate care nu au un impact negativ asupra mediului înconjurător și care vor asigura un viitor mai verde pentru generațiile următoare.