Potrivit The Brighter Side, cercetătorii de la ETH Zurich au dezvoltat o nouă tehnologie care poate colecta apa continuu fără a avea nevoie de o sursă de energie, chiar sub acțiunea directă a soarelui.

Noul dispozitiv are un panou de sticlă special care reflectă lumina solară și care radiază propria căldură, lucru care îi permite să se răcească cu până la 15 grade Celsius comparativ cu mediul ambiental. Sub panou, vaporii de apă se condensează, transformându-se astfel în apă potabilă.

Pentru a reuși acest lucru, cercetătorii au acoperit sticla cu straturi speciale de polimer și de argint. Răcirea dispozitivului are loc cu ajutorul unui scut în forme de con, care reflectă căldura înapoi în atmosferă.

Dispozitivul a fost testat până acum pe acoperișul unei clădiri ETH din Zurich și a reușit să colecteze de două ori mai multă apă într-o zi decât cel mai bun colector de apă pasiv, pe bază de folii.

Dispozitivul de teste a fost echipat cu un panou cu un diametru de 10 centimetri care, în condiții obișnuite, a reușit să adune 4.6 mililitri de apă într-o zi, panourile mai mari fiind capabile să colecteze o cantitate mai mare de apă.

Sursă foto: ETH Zurich

În condiții ideale, cercetătorii au reușit să colecteze 0.53 decilitri (0.053 litri) de apă pe oră cu ajutorul unui panou de un metru pătrat.

Iwan Hächler, doctorand în grupul profesorului de termodinamică de la ETH Zurich, Dimos Poulikakos, a declarat că „această valoare se apropie de maximul teoretic de 0.6 decilitri (0.06 litri) pe oră, care este fizic imposibil de depășit.”

Alte tehnologii pasive de colectare a apei necesită ștergerea acesteia de pe suprafața panoului, proces care utilizează energie.

Fără a face acest lucru, o cantitate mare de apă ar rămâne pe suprafața panoului, fiind neutilizabilă și care ar preveni condensarea altor vapori de apă.

Echipa de cercetători a vrut să creeze o nouă tehnologie care să le permită țărilor care nu au acces facil la apă potabilă, în special țările emergente, să își poată produce singure apă potabilă.

În viitor, aceste țări vor putea întrebuința această tehnologie pentru a produce apă potabilă, sau o vor putea combina cu alte tehnologii, precum cea a desalinizării apei marine, pentru a suplimenta producția de apă.