Metanul, un gaz derivat în mare parte din agricultură și managementul deșeurilor, are potențialul de a încălzi planeta de câteva zeci de ori comparativ cu dioxidul de carbon, motiv pentru care soluțiile pentru reducerea emisiilor acestui gaz sunt cruciale. Unii oameni de știință au mers dincolo de ceea ce părea posibil și au creat noi specii de vaci care eliberează mai puțin metan pentru a preveni poluarea.

Potrivit The Guardian, un grup de cercetători sugerează că am putea folosi metanotrofe, un grup de bacterii care se hrănește cu metan, pentru a combate efectele acestui gaz potent.

Un grup din această familie de bacterii poate fi mai important, deoarece acesta se hrănește și cu concentrații mai scăzute de metan. Problema este că acestea se găsesc doar în locuri cu concentrații foarte mari de metan, de 5.000-10.000 de particule per milion (ppm). Media din atmosfera noastră, prin comparație, este de 1,9 ppm, iar în jurul gropilor de gunoi, nivelul ajunge la aproximativ 500 ppm.

Euan Nisbet, profesor de științe ale naturii la Royal Halloway, Universitatea din Londra, a declarat că „bacteriile care consumă metan în concentrațiile mari care se regăsesc în preajma cirezilor de vite ar putea contribui semnificativ la reducerea emisiilor, mai ales în agricultura tropicală.”

Dacă vor fi folosite la nivel de ferme, cercetătorii sunt de părere că aceste bacterii, care convertesc metanul în CO2, pot fi folosite pentru a procesa metanul produs de vite în dioxid de carbon, care poate fi întrebuințat mai apoi pentru creșterea de plante și legume.

„Cea mai mare provocare pe care o avem acum este una tehnică: trebuie să creștem capacitatea unității de tratament a metanului de 20 de ori. Dacă vom reuși asta, vom mai avea nevoie de finanțare și de acceptarea acestei tehnologi”, a declarat cercetătoarea principală Mary E Lidstrom.

Concentrația de metan în atmosferă a crescut considerabil în ultimii 15 ani, astfel că în prezent, acest gaz este responsabil pentru 30% din încălzirea globală. Cercetătorii spun că este nevoie atât de tehnologii de captare, cât și de reducere pentru a limita cantitatea de astfel de emisii din atmosferă.