Euronews.green scrie că tehnologia inovatoare, formată din senzori cu infraroșu, permite acestei unități să aibă o capacitate de procesare atât de mare și ajută la sortarea a până la 12 tipuri diferite de plastic.

Oficialii Sweden Plastic Recycling, operatorul noii fabrici numită „Site Zero”, susțin că puterea de procesare ar putea dubla capacitatea de reciclare a plasticului a Suediei. Pentru că planeta produce în prezent circa 430 de milioane de tone de plastic în fiecare an, necesitatea acestor unități de reciclare este una foarte mare.

Robert Blasiak, cercetător la Centrul de Reziliență din Stockholm, a declarat că „o buclă închisă pentru masele plastice trebuie să fie obiectivul final, nu doar pentru corporații și guverne, dar și pentru Tratatul Plasticului al ONU pentru care oficialii negociază chiar acum.”

Benzile rulante de la Site Zero pot transporta până la 40 de tone de plastic pe oră, care este separat mai apoi în cele 12 tipuri. Mattias Philipsson, CEO-ul Sweden Plastic Recycling, a declarat că fosta fabrică de reciclare putea sorta plasticul doar după cinci tipuri, ceea ce înseamnă că doar 47% din material era de fapt reciclat.

Noua unitate va putea trimite spre centrele de reciclare până la 95% din plasticul care ajunge la mașinăriile sale, minimizând astfel cantitatea incinerată și emisiile asociate cu acest proces.

„Majoritatea plasticului este încă incinerat pentru că acesta nu este sortat la domiciliu”, spune Philipsson.

După ce au fost complet reciclate, materialele din plastic pot fi întrebuințate pentru a produce alte bunuri, cum ar fi sticle sau tăvi alimentare, două dintre cele mai comune aplicații. Un alt uz pentru acești compuși sunt articolele vestimentare sintetice, însă nu este neobișnuit să vedem tomberoane sau ghivece fabricate din polimeri reciclați.

Poți citi aici mai multe despre modul în care este reciclat plasticul și cum putem întrebuința materia obținută.

Sursă foto: Sweden Plastic Recycling