Genesis Property este unul dintre dezvoltatorii imobiliari care face demersuri pentru ca România să aibă clădiri eficiente din punct de vedere energetic, iar astfel, să aibă o amprentă cât mai mică asupra mediului. Unul dintre obiectivele companiei este ca toate clădirile din portofoliul său să aibă o amprentă de carbon egală cu zero până în anul 2030.

Eficiența energetică și sursele regenerabile, esențiale pentru clădiri net zero

Pentru a reuși acest lucru, experții Genesis vor lucra în două puncte principale, anume eficiența energetică și producția energiei din surse curate, regenerabile. De asemenea, administrarea sustenabilă a clădirilor din portofoliu și utilizarea responsabilă a resurselor vor face parte din strategia dezvoltatorului imobiliar.

Andreea Petre, Cost și Contract Manager la Genesis Property, a vorbit pe larg despre planurile, dar și realizările companiei și despre cum clădirile sustenabile ne pot ajuta să avem orașe verzi în România, în cadrul Green Start-Up Sustainability Forum & Awards 2023.

În ce privește măsurile complexe de a dezvolta o așezare urbană inteligentă, Andreea este de părere că spațiul public trebuie să comunice permanent cu cel privat, iar pentru a implementa cu succes proiectele, este nevoie de o planificare solidă cu ajutorul unei baze de date.

Puteți urmări aici înregistrarea evenimentului de pe 29 iunie.

YUNITY Park este un proiect dezvoltat ca un campus în extensia biroului ce oferă suportul urban pentru experiențe adaptate stilului modern de viață, este proiectat astfel încât să contribuie atât la îmbunătățirea semnificativă a mediului înconjurător, cât și la creșterea calității vieții întregii comunități Genesis Property.

În cadrul acestui amplu proiect imobiliar, Genesis Property a reușit să convertească o parcare într-un parc cu mai multe facilități și în care au fost incluse cele 17 măsuri de dezvoltare durabilă adoptate de experții ONU.

Reprezentanta Genesis a explicat în detaliu cum a fost regândit spațiul de lucru YUNITY Park de către dezvoltator pentru a implementa cu succes cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale ONU. Astfel, au fost instalate panouri fotovoltaice, stații de încărcare pentru mașini electrice și hibrid, dar și pentru biciclete și trotinete electrice. Totodată, apa potabilă este și ea disponibilă pentru toată lumea.

În ce privește obiectivele ONU de dezvoltare durabilă, o parte dintre ele sunt permanente, iar celelalte sunt îndeplinite temporar, prin expoziții sau evenimente la care este invitată și comunitatea.

„Cred că suntem prima companie care implementează la modul real cele 17 măsuri de dezvoltare durabilă, pentru că și conceptul ne-a permis să integrăm foarte ușor aceste lucruri. Spre exemplu, urmează să creăm o cooperativă socială unde cei care au nevoie își pot ridica anumite necesități esențial. Parcul nostru reprezintă și o platformă de promovare a sustenabilității prin faptul că avem panouri solare, stații de încărcare pentru mașini electrice, pentru trotinete”, adaugă Andreea Petre, Genesis Propery.

Birourile au devenit un spațiu important dincolo de orele de lucru

Andreea este de părere că birourile și clădirile de birouri ar trebui gândite pentru viitor în așa fel încât să reprezinte nu doar spațiul de lucru al angajaților, ci și spațiul unde aceștia să se simtă bine și confortabil.

Puteți urmări aici înregistrarea evenimentului de pe 29 iunie.

„Birourile nu mai pot fi doar o destinație de office, trebuie integrate numeroase elemente în care ei să se simtă bine și să fie de acord să nu mai lucreze de acasă și să vină la birou”, punctează reprezentanta Genesis Propery.

Potrivit ei, feedback-ul primit din partea angajaților în acest sens care lucrează în clădirile administrate de Genesis este unul pozitiv, iar astfel, dezvoltatorul a reușit să creeze o comunitate strânsă unde au loc și alte activități dincolo de cea profesională, cum ar fi jocurile.

Prin aceste măsuri, Andreea adaugă faptul că „mulți dintre ei au spus că 100% preferă să vină să lucreze de la birou, decât de acasă.”

În cadrul YUNITY Park sunt șapte clădiri, iar toate sunt încadrate în clasa A de eficiență energetică. Pe lângă investițiile în eficiența energetică a clădirilor și în cele 1,080 de panouri fotovoltaice instalate pe 4,000 mp ale acoperișurilor, ansamblul ajunge să îndeplinească încă din acest an criteriile nZEB. Prin acest pas major, toate clădirile din prtofoliul Genesis Property pot avea emisii zero de carbon (ZEB) până în anul 2030.

De fapt, este important de menționat că toate clădirile din portofoliul Genesis Property au fost certificate Breeam Very Good încă din 2013 și sunt în procedură avansată de obținere a certificării Breeam Outstanding.

Tot ea spune despre viața la oraș în general că „dacă vorbim de calitatea vieții, eu consider că sunt câteva măsuri care se pot lua și ar avea un efect imediat, cum ar fi o acordare sporită a atenției pentru sincronizarea semafoarelor, care ar fluidiza instant semafoarele sau eliberarea trotuarelor de mașinile parcate ilegal, nu doar prin acordarea de amenzi, pentru că se pare că această măsură nu funcționează.”