Euronews.green scrie că premiul de Capitală Europeană Verde se oferă încă din anul 2010 și a creat un ecosistem în care orașele europene concurează pentru a dovedi că îndeplinesc condițiile pentru a oferi cetățenilor un stil de viață sustenabil.

Comisarul european Virginijus Sinkevičius, responsabil pentru mediu, oceane și pescuit, a declarat că „Valencia a primit titlul de Capitală Europeană Verde pentru că are o strategie climatică ambițioasă și pentru că a învățat din experiențele trecute. Timp de multe decenii, acest oraș a fost condus de o mișcare civică puternică ce a susținut schimbări cu adevărat majore. Oamenii reprezintă un atu important pe care îl are acest oraș.”

În primul rând, Valencia beneficiază de un spațiu verde foarte întins, cu peste două milioane de metri pătrați de grădini. Acestea ajută la păstrarea unei calități mai bună a aerului, o retenție superioară a apei în caz de ploi torențiale, dar și la starea generală de bine a locuitorilor, care s-a dovedit ca fiind benefică pentru oameni.

Unul dintre secretele care a contribuit decisiv la succesul sustenabil al Valenciei a fost colaborarea dintre administrația locală și locuitori. Aceasta a dus la formarea unor strategii care ar putea ajuta orașul să devină neutru din punct de vedere al emisiilor până în 2030.

Cartierul Cabanyal, cunoscut pentru istoria sa bogată în pescuit și implicit, pentru comunitatea dedicată de pescari, are implementate câteva măsuri de sustenabilitate importante. Una dintre ele a fost atribuită pieței de 3.500 de metri pătrați, care beneficiază de un sistem de panouri fotovoltaice amplasat pe terasă pentru alimentarea cu energie verde a sistemelor de aer condiționat.

Valencia este și locul în care se află una dintre singurele „ferme de panouri solare comunitare” din lume, care a fost finanțată în proporție de 80% de către locuitori. Aceștia au oferit între 100 și 2.000 de euro pentru a beneficia de o parte din cota de producție a panourilor respective.

De asemenea, pentru promenada de pe malul mării, administrația a implementat un sistem inteligent de iluminat cu 20.000 de LED-uri, iar stâlpii de iluminat acționează și ca stații de încărcare pentru vehiculele electrice, efort finanțat prin programul MAtchUP al UE.

Primarul Valenciei, María José Catalá, a declarat că „astfel începe un an în care vor fi ținute peste 400 de activități prin care Valencia va fi centrul politicilor verzi din Europa, cu scopul de a forma o strategie mai umană și mai sustenabilă de a lupta cu schimbările climatice.”

Administrația Valenciei pariază și pe transportul sustenabil și pe spațiile verzi pentru locuitori, astfel că au fost create trei noi rute destinate transportului în comun, bicicletelor și pietonilor. În același timp, autoritățile au retrocedat mai multe spații publice, pe care le vor transforma în zone de relaxare pentru cetățeni.

Pentru a asigura un flux de venituri suficient astfel încât aceste strategii să fie implementate cu succes, Valencia va primi fonduri în valoare de 350.000 de euro din partea Uniunii Europene. Vilnius va prelua anul viitor ștafeta pentru titlul de Capitală Europeană Verde, după o transformare sustenabilă proprie.