În această listă ne vom concentra pe startup-urile verzi cu care am vorbit în acest an și care ne-au împărtășit viziunea și valorile lor din punct de vedere al sustenabilității. Nu vom putea acoperi tot ecosistemul de startup-uri green din România în această listă, însă pas cu pas, îi vom căuta pe toți cei care vor să contribuie la o lume mai echitabilă și care vor să își povestească parcursul pentru cititorii noștri.

Bluana Foods

Bluana Foods este un startup românesc fondat de Florin Irimescu care dezvoltă mâncare vegană pe bază de plantă. Ei au reușit să creeze o modalitate prin care să creeze „somon” și „ton” din plante, sub formă de sashimi. Florin Irimescu are o experiență de mai mulți ani în zona alimentară, fiind managerul unei păstrăvării și a creat produse gourmet din pește organic.

Misiunea companiei este de a crea o alternativă pe bază de plante pentru sashimi-ul de ton și somon prin care să-i mulțumească pe cei care consumă astfel de produse și să reducă în același timp presiunea asupra pescuitului oceanic excesiv.

Nevoia de conservare a oceanelor vine în ideea în care, conform lui Florin, în 10 ani planeta va rămâne fără pește de sushi, iar în 2050 fără pește în oceane. Totodată, potrivit lui, segmentul plant based are deja o valoare de 10 miliarde de dolari în Europa și America.

Bluana fost admis la Black Sea ClimAccelerator în 2021, în categoria Early Stage, și în 2022 la categoria MVP, iar participarea în program i-a oferit „multe surprize plăcute pe parcurs și accesul la resursele unui ecosistem de startupuri cu migală construit”, potrivit reprezentanților companiei.

Alimentele pe bază de plante sau cele produse prin cultivarea celulelor animale au beneficii și pentru sănătatea oamenilor, întrucât pot fi selectate pentru producție exemplarele cele mai sănătoase.

Din perspectiva lui Florin, consumul de alimente care se prezintă ca o alternativă la proteina tradițională din carne are multe avantaje.

În anul 2023, experții Bluana Foods au lucrat pe partea de tehnologie și dezvoltare a alimentelor, iar acestea ar putea veni curând pe rafturi sau în restaurante, câteva teste urmând să aibă loc pentru a întări progresul în acest sens.

Florin este încrezător că alimentele pe bază de plante și cele pe bază de celule cultivate reprezintă viitorul industriei alimentare, întrucât prețul proteinei animale va crește în continuare, ca urmare a schimbărilor climatice.

Citește mai multe despre Bluana Foods din articolul nostru de pe Green Start-Up.

Bonapp.eco

bonapp.eco este un startup fondat în România cu scopul de a combate risipa alimentară dar și a produselor de înfrumusețare conectând consumatorii și furnizorii produselor alimentare și cosmetice.

Aplicația bonapp.eco, disponibilă pe iOS și Android, conectează utilizatorii cu comercianții locali, lista fiind deschisă către magazine alimentare, restaurante, benzinării, brutării, cafenele, hoteluri și magazine ce vând produse de înfrumusețare.

Prin intermediul aplicației, utilizatorii pot achiziționa produse care se apropie de data de expirare, la o reducere ce variază între 40% și 80%.

Orice comerciant (aplicația este deschisă pentru magazine alimentare, restaurante, benzinării, brutării, cafenele, hoteluri sau saloane de înfrumusețare) se poate alătura rețelei de parteneri a Bonapp.

În acest moment, rețeaua de parteneri are 700 de locații, cu branduri precum Accor, Cora, Glovo, La Doi Pasi, PENNY și Starbucks, printre alții, iar în ceea ce privește utilizatorii bonapp.eco, aplicația avea în luna martie circa 100.000 de descărcări.

Planurile oficialilor sunt ca bonapp.eco să se extindă dincolo de granițele României, în Bulgaria, Moldova, Ungaria și chiar Grecia, în speranța că până la sfârșitul acestui an vor ajunge la 5.000 de locații partenere.

Citește mai multe despre bonapp.eco din articolul nostru de pe Green Start-Up.

Recycllux

Recycllux este un brand românesc care facilitează procesul de colectare și preluare a deșeurilor de plastic din ecosistemele marine și reciclarea acestora, pentru ca plasticul să poată fi reintrodus în economie.

Recycllux a pornit la drum în 2020, când a participat la Parsec Accelerator, un incubator finanțat prin programul Orizont 2020 dedicat dezvoltării ideilor inovative care folosesc date satelitare sa rezolve provocări globale.

În 2021, Recycllux a fost accelerat de InnovationLabs, lucru care i-a permis companiei să construiască MVP-ul, iar momentul respectiv a culminat cu obținerea premiului „Spin-off of the year”, după cum am aflat de la reprezentanta companiei.

Investițiile totale în Recycllux de-a lungul timpului depășesc suma de 200.000 de euro, dintre care 30.000 reprezintă investiții financiare externe, iar 50.000, investiții sub formă de servicii sau resurse care nu au implicat fluxuri financiare directe.

Una dintre marile provocări ale colectării și reciclării plasticului din ecosistemele marine este costul asociat cu acest proces, ne spune Sorina, astfel că găsirea unor soluții financiare care să îl faciliteze poate fi dificilă.

Obținerea finanțării necesare dezvoltării soluției a fost principalul obiectiv pentru anul 2023. Pe viitor, se vor optimiza la maximum operațiunile pentru a asigura o eficiență cât mai bună în ce privește colectarea deșeurilor.

Citește mai multe despre Recycllux din acest articol de pe Green Start-Up.