La nivel global, clădirile sunt responsabile pentru 15% din emisiile totale de carbon. Din amprenta totală de CO2, 35% vine de la sistemele de încălzire și răcire, ceea ce înseamnă că izolarea termică este una dintre acțiunile urgente pe care trebuie să le facem în marile orașe, dar nu numai.

Pompele de căldură și radiatoarele eficiente, combinația ideală

Potrivit oficialilor start-up-ului pentru decarbonizarea clădirilor Kelvin, compania a primit recent 30 de milioane de dolari care vor fi folosiți nu doar pentru creșterea pe piață, dar și pentru extinderea liniei de servicii prin care să reducă amprenta pe care o au clădirile asupra mediului.

Kelvin, start-up fondat în New York, a lansat în 2016 unul dintre cele mai importante produse ale sale, numit Cozy, care poate controla puterea radiatoarelor, iar astfel, le poate reduce consumul de energie.

De asemenea, pompa de căldură specială a companiei poate înlocui aparatele de aer condiționat, iar în combinație cu Cozy, eficiența energetică crește simțitor.

Panouri izolante pentru clădiri vechi

Kelvin nu este singura companie care urmărește reducerea consumului de energie. Anul trecut, am scris despre Ecoworks și panourile izolante ale companiei, care pot ajuta la reducerea semnificativă a energiei la domiciliu.

După ce scanează clădirile la interior și exterior, echipa de la Ecoworks poate produce sistemul de izolare ideal, ceea ce accelerează procesul de renovare și asigură potrivirea perfectă.

Emmanuel Heisenberg, fondatorul startup-ului, a declarat că „Dacă ai o copie digitală a clădirii, poți automatiza procesul de planificare, care în construcțiile tradiționale durează luni de zile și implică un număr mare de ingineri și arhitecți.”

Cu ajutorul procesului companiei, muncitorii pot instala un panou în doar 20 de minute. Pentru a renova complet o clădire, proces care include și înlocuirea sistemului de încălzire pe combustibili fosili, este nevoie de doar câteva săptămâni, comparativ cu câteva luni sau chiar ani, timp de care au nevoie companiile care folosesc metodele tradiționale. De asemenea, acoperișurile sunt prevăzute cu panouri solare modulare, ceea ce crește și mai mult eficiența energetică a clădirii și o face mai prietenoasă cu mediul.

În iulie 2022, Ecoworks a primit o investiție de 7.7 milioane de euro pentru a moderniza mai multe clădiri care să beneficieze de eficiență termică mai bună.

Un alt beneficiu al soluției oferite de Ecoworks este acela că fațada este realizată din lemn, care este făcut din copaci care absorb dioxidul de carbon pe durata existenței lor, iar materialele rămase de dinainte de renovare sunt refolosite în proces, lucru care elimină nevoia de noi materiale.

Închirierea sistemelor de energie „verde”, viitorul caselor eficiente

Un alt start-up despre care am scris anul trecut, BlocPower, a primit 155 de milioane de dolari în martie, anul acesta, pentru a crește pe piață, ceea ce va fi suficient pentru a moderniza până la 5.000 de gospodării cu surse curate de energie și electrocasnice eficiente.

Printre produsele pe care le pot închiria proprietarii se numără sistemele eficiente de încălzire și răcire, panourile solare și electrocasnicele cu consum redus de energie.

Angajații companiei se ocupă de instalarea produselor și de mentenanța acestora în schimbul unei taxe lunare.

Prin acest plan de afacere, echipa din spatele proiectului susține că va putea reduce consumul de energie electrică cu 30% sau 50% și emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% sau 70% în unele cazuri.

Polycare, start-up-ul care găsește o casă molozului din construcții

Polycare este o altă companie din Germania care vrea să închidă bucla materialelor de construcții. Echipa nu doar că dezvoltă materiale sustenabile de construcție, dar vrea să și integreze produse secundare în aceste materiale de construcții.

Deșeuri industriale, moloz din construcții și materiale secundare, toate sunt folosite pentru a construi Polyblock-urile start-up-ului, în loc să ajungă în ecosistemele planetei.

Acestea sunt doar câteva dintre companiile care vor să ne transforme casele în locuri mai eficiente și mai confortabile în care putem trăi sau care lucrează din greu pentru a ridica locuințe și clădiri unde putem lucra și petrece timp alături de cei dragi.