Potrivit Fast Company, în Germania există o companie numită Ecoworks, care vrea să modernizeze clădirile vechi în ce privește eficiența termică și să le aducă în prezent cu sistemul companiei de panouri izolatoare.

Astfel, compania dorește să scadă consumul de energie al vechilor locuințe, reducându-le totodată emisiile.

Modul prin care Ecoworks modernizează clădirile vechi este, în teorie, mai rapid și eficient decât metodele tradiționale, al căror proces este încetinit cu atât mai mult de numărul copleșitor de clădiri care trebuie modernizate din punct de vedere termic.

Unele estimări arată că la viteza actuală de modernizare a clădirilor din Europa, ar putea dura aproximativ 500 de ani ca toate clădirile de pe continent să fie izolate corespunzător pentru a atinge nivelul de zero emisii.

De aceea este important să grăbim procesul de izolare termică a clădirilor vechi dacă vrem să ne atingem țelul de zero emisii până în 2050.

Modul de lucru al echipei de la Ecoworks implică scanarea completă atât pe interior, cât și pe exterior a clădirii, pentru a putea accelera procesul și pentru a asigura o potrivire cât mai bună a panourilor pentru fiecare clădire în parte.

Emmanuel Heisenberg, fondatorul startup-ului, a declarat că „Dacă ai o copie digitală a clădirii, poți automatiza procesul de planificare, care în construcțiile tradiționale durează luni de zile și implică un număr mare de ingineri și arhitecți.”

Planurile digitale pot fi trimise către fabrică și furnizori, lucru care facilitează și mai mult procesul de adunare a materialelor, iar fiecare panou include ferestre, sistem de ventilație și orificii pentru țevi.

De asemenea, acoperișurile sunt prevăzute cu panouri solare modulare, ceea ce crește și mai mult eficiența energetică a clădirii și o face mai prietenoasă cu mediul.

Cu ajutorul procesului companiei, muncitorii pot instala un panou în doar 20 de minute, iar pentru a renova complet o clădire, proces care include și înlocuirea sistemului de încălzire pe combustibili fosili, este nevoie de doar câteva săptămâni, comparativ cu câteva luni sau chiar ani, timp de care au nevoie companiile care folosesc metodele tradiționale.

Heisenberg, care este un antreprenor al energiei regenerabile, a vrut să adopte sistemul de renovare al clădirilor pe care l-a văzut în Olanda, însă nu a găsit nicio companie de construcții care să vrea să adopte acest sistem, așa că și-a fondat propria companie.

Potrivit lui, acest lucru este cauzat de faptul că „în esență, problema vine din industria construcțiilor, care nu investește nici măcar 1% în cercetare și dezvoltare.”

Procesul inovator a fost deja pus în aplicare

Ecoworks a monitorizat eficiența energetică a sistemului lor de renovare, care a fost aplicat unui bloc de apartamente din 1930 dintr-un orășel din Germania.

Înainte de renovare, clădirea înregistra un consum energetic de 450 de kilowați-oră pe metru pătrat, lucru care o făcea să fie una dintre cele mai ineficiente clădiri din punct de vedere energetic din țară, potrivit companiei.

După modernizare, clădirea a devenit capabilă să producă energie electrică, pe care o furnizează către locuințe, iar Heisenberg a adăugat că „după renovare, această clădire poate absorbi emisiile din atmosferă.”

Acest lucru se datorează faptului că fațada este realizată din lemn, care este făcut din copaci care absorb dioxidul de carbon pe durata existenței lor, iar materialele rămase de dinainte de renovare sunt refolosite în proces, lucru care elimină nevoia de noi materiale.

Acest lucru e permite celor de la Ecoworks să aibă o amprentă redusă de carbon.

Compania lucrează în prezent la șapte noi proiecte pe care vrea să le termine în această vară, iar echipa dorește să scaleze procesul pe viitor.

Acest lucru este important în special pentru faptul că doar în Germania sunt aproximativ 30 de milioane de apartamente care trebuie renovate în următorii 25 de ani, potrivit Agenției Germane de Energie.

Să sperăm că acest proces va fi adoptat și de către alte companii și implementat în mai multe țări, pentru a ne putea îndeplini scopul de a decarboniza planeta cât mai repede cu putință.

Heisenberg este de părere că „este nevoie de tehnologie pentru a putea atinge acest obiectiv.”