Potrivit Reuters, toate statele care aparțin Uniunii au fost de acord să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% comparativ cu nivelul de emisii înregistrat în 1990, iar termenul limită pentru a face acest lucru este 2030.

Ca urmare a evenimentelor ce au loc în Ucraina, Comisia Europeană a propus oprirea importului de gaze din Rusia în Europa cu două treimi anul acesta, iar până în 2027, importul să fie întrerupt complet.

Comisia ar putea prezenta în mai un plan numit „Repower EU”, care ar trebui să conțină soluții prin care statele membre ale UE să renunțe la resursele de combustibili fosili din Rusia.

Frans Timmermans a declarat că „vom lucra în următoarele săptămâni la ceea ce eu numesc inițiativa Repower EU, iar ca parte a acestei inițiative, ne propunem să accelerăm tranziția energetică. Așadar, în acest context, am putea fi nevoiți să ne revizuim obiectivele.”

Șeful politicilor climatice UE a adăugat faptul că această revizuire poate însemna „un procentaj mai mare de energii regenerabile până în 2030”, însă nu a dorit să ofere cifre pentru noile obiective.

Planurile actuale ale Uniunii Europene arată că procentul de energie provenită din surse regenerabilă ar trebui să crească la 40% din consumul total până în 2030.

Egiptul, țara care va găzdui conferința COP27 anul acesta în noiembrie, ar putea relua exporturile de gaz lichefiat natural din Israel, iar Timmermans crede că acest lucru va ajuta Uniunea Europeană să diversifice importul de gaze.

„Ceea ce încerc să ofer sunt, în esență, relații strategice de lungă durată care pornesc cu gazul lichefiat natural, iar mai apoi vor continua cu sursele regenerabile, în special hidrogenul”, a concluzionat el.