Potrivit Dezeen, oamenii de știință vor să reducă impactului de carbon pe care îl au materialele de construcții, iar în același timp, să facă alternativele verzi cel puțin la fel de rezistente precum cele tradiționale.

Unele materiale noi de construcții sunt naturale, precum cânepa sau cojile de cartofi, iar altele, sintetice, precum fibra de carbon sau plasticele de înaltă performanță.

Plăci pentru izolație din materiale bio

Made of Air, un startup din Germania, folosește deșeuri din păduri sau de la ferme din care obține bioplastic cu ajutorul căruia produce plăci pentru izolație și alte materiale.

Plăcile pentru izolație sunt materiale aplicate în exteriorul clădirilor pentru a asigura o eficiență termică mai bună și/sau pentru îmbunătățirea aspectului fără a afecta rezistența la fenomenele meteo.

Compania a folosit plăcile hexagonale, numite HexChar, pentru a renova anul trecut un dealership Audi din Munich, fiind prima dată când produsul a fost folosit pe o clădire.

Beton armat cu fibră de carbon

Betonul armat cu fibră de carbon este unul dintre modurile de a reduce cantitatea utilizată de beton în construcții, fără a compromite rezistența structurii.

Cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Dresda au colaborat cu compania germană de arhitectură Henn pentru a construi Cubul, o clădire a cărui material de construcție este chiar betonul de carbon.

Noul tip de plastic mai rezistent decât oțelul

În același timp, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au dezvoltat un nou tip de plastic, care este ușor și flexibil, dar în același timp de două ori mai rezistent decât oțelul.

Înainte de a fi folosit ca material de construcții de sine stătător, acest nou tip de plastic va fi folosit ca un înveliș pentru a întări anumite obiecte.

Cânepa, înlocuitor pentru oțel la ranforsarea betonului

Ranforsarea cu ajutorul cânepei este o metodă ingenioasă de a înlocui barele de oțel pentru construcții și se poate dovedi a fi o alternativă cu costuri și amprentă de carbon reduse.

Oamenii de știință de la Institutul Politehnic Rensselaer din SUA susțin că acest nou material de construcții rezolvă și problema coroziunii barelor de oțel, îmbunătățind astfel rezistența structurilor din beton.

Plăci de construcții din coji de cartofi

Rowan Minkley și Robert Nicoll, doi designeri din Londra au reușit să creeze o alternativă la plăcile din așchii de lemn (PAL), creată folosind coji de cartofi.

Materialul, numit Chip(s) Board, este realizat fără formaldehidă sau alte substanțe toxice, iar designerii susțin că poate fi folosit ca material de construcții.

Plăci pentru izolații din hârtie reciclată

Honext este o companie înființată în Barcelona care face plăci pentru construcții și izolații din hârtie reciclată.

După ce hârtia a fost reciclată de mai multe ori și nu mai poate fi reutilizată pentru același scop, Honext amestecă deșeurile cu apă și anumite enzime pentru a crea plăcile, care pot fi folosite pentru compartimentare interioară sau pentru izolare.

Acestea sunt doar câteva dintre materialele dezvoltate în prezent drept alternative pentru cele tradiționale pentru a reduce amprenta de carbon din industria construcțiilor.