Aici intervin start-up-urile concentrate pe tehnologiile care aduc apa potabilă pe masa tuturor. Am scris despre unele dintre aceste start-up-uri în trecut, iar acum ne vom concentra pe următorul val de companii inovatoare în acest sector.

Potrivit The Next Web, Europa a experimentat cea mai mare secetă din ultimii 500 de ani, ceea ce înseamnă că multe companii au fost nevoite să își reducă operațiunile sau chiar să le oprească cu totul, pentru că nu aveau suficiente rezerve de apă potabilă. Franța și Spania se numără printre țările cele mai greu încercate de aceste evenimente, mai ales pentru că Franța se bazează foarte mult pe energia nucleară, iar aceste centrale au nevoie de multă apă pentru răcire.

Unii experți sunt de părere că până la finalul acestui deceniu, cererea de apă potabilă va depăși posibilitatea planetei de a oferi aceste resurse cu 40%.

Deși apa potabilă este o resursă pe care nu ne permitem să o pierdem, start-up-urile care inovează în acest sector primesc o mică parte din investițiile alocate industriei de tehnologii sustenabile.

În jur de 50 de miliarde de dolari au fost investiți în 2021 în tehnologii verzi, iar din acea sumă, doar 430 de milioane sau 1% au fost redirecționate către start-up-urile care produc apă potabilă.

Acest lucru s-ar putea schimba, deoarece tot mai mulți investitori iau seamă de nevoia planetei pentru apă potabilă și de potențialul pe care aceste companii le au la nivel global, atât pentru industrii, cât și pentru gospodari.

Risipa de apă golește planeta de această resursă

Aproximativ jumătate din resursele de apă potabilă utilizate anual sunt risipite din cauza scurgerilor, iar o altă mare parte dispare din cauza utilizării ineficiente. În plus, unele țări nu își reutilizează deloc resursele de apă.

Orbital Systems este o companie suedeză care lucrează cu cei care vor să reducă risipa de apă acasă. Cu o finanțare de 65 de milioane de euro obținută până în prezent și un sistem inspirat de cel al NASA, Orbital Systems utilizează o soluție care funcționează foarte bine cu dușurile. Astfel, inginerii au dezvoltat un sistem care poate recicla apa de la duș, filtrând cu ajutorul unor senzori lichide nedorite, precum urina.

Comparativ cu un duș obișnuit, cel de la Orbital Systems poate reduce consumul de apă cu 90%, iar consumul de energie cu 80%, în același timp.

Detectarea scurgerilor poate crește eficiența

Dacă vrei să te ocupi de scurgerile ce au loc într-o clădire, poți apela la tehnologia pe bază de inteligență artificială dezvoltată de o companie belgiană. Inginerii Shayp au dezvoltat un sistem care poate detecta scurgerile care au loc în țevile dintr-o clădire și le poate organiza în funcție de urgența acestora.

Clădirile din țările UE care vor să utilizeze acest sistem trebuie să încheie un contract pe cinci ani și să plătească o taxă cu o valoare de 5% din totalul facturii la apă, iar eficientizarea poate crește cu 20%.

CEO-ul Alexandre McCormack explică: „clădirile își pot reduce semnificativ cantitatea de apă utilizată și își pot reduce masiv costurile prin optimizare - nu este necesară infrastructura în acest sens.”

Optimizarea resurselor de apă pentru agricultură

Sectorul agricol este unul dintre cele mai dependente de resursele de apă potabilă ale planetei, însă tot de aici provine și mare parte din risipă.

În jur de 70% din apa utilizată la nivel global provine din această industrie, iar 60% din cantitatea de apă utilizată este risipită din cauza irigării ineficiente.

Constellr este un start-up german care a obținut investiții de 10 milioane de euro și folosește un sistem de microsateliți pentru a analiza utilizarea apei în agricultură. Acesta poate ajuta fermierii să detecteze când se apropie o secetă sau când este momentul oportun pentru irigare.

Primul satelit a fost lansat acum un an, iar oficialii își propun să ajute fermele să își reducă consumul de apă cu 60 de miliarde de litri în următorii ani.

Și desalinizarea poate ajuta, însă ea nu este ieftină și avem nevoie de multe astfel de proiecte pentru ca ele să fie eficiente. Desolenator este un start-up olandez care a lucrat în acest domeniu timp de zece ani și folosește un tip proprietar de panouri solare despre care oficialii susțin că sunt de patru ori mai eficiente decât cele obișnuite.

Prima unitate de desalinizare a fost deschisă anul trecut în Dubai și are o capacitate de procesare pentru 20.000 de litri de apă pe zi. Apa potabilă este produsă la un preț de 0.02 dolari per litru.

John Arnold, fondator Centaurus Capital, a declarat că „pe măsură ce producția globală și lanțurile de aprovizionare continuă să avanseze, acestea au nevoie de tot mai multe resurse de apă, care sunt tot mai greu de obținut.”

John Robinson, partener la Mazarine, un fond de investiții specializat în riscul resurselor de apă, a adăugat că „start-up-urile din acest domeniu nu sunt doar despre a eficientiza utilitățile, ci și despre pregătirea societății și a industriei pentru riscurile pe care le prezintă rezervele tot mai limitate de apă potabilă, o cauză a noii realități climatice.”