Același proiect le cere proprietarilor de baruri și restaurante să le pună clienților la dispoziție posibilitatea de a lua acasă mâncarea pe care nu au consumat-o.

Potrivit The Guardian, Luis Planas, ministrul agriculturii din Spania, a declarat că rolul acestui proiect este de a reduce cele 1.300 de tone de deșeuri alimentare pe care țara le produce anual.

Proiectul a fost trimis în parlament spre aprobare, iar oficialii speră ca acesta să intre în vigoare la scurt timp după începerea lui 2023.

Eforturi similare au avut loc și în alte țări din Europa, printre care Franța și Italia.

Planas a declarat că legea este „un instrument judiciar avangardist” care ar trebui să permită reducerea costurilor economice, etice și de mediu.

„Într-o lume în care, din păcate, foametea și malnutriția încă există, acestea sunt lucruri de care toată lumea ar trebui să țină cont”, a adăugat ministrul.

Noul proiect de lege va forța supermarketurile și restaurantele să lucreze împreună cu organizațiile locale și cu băncile alimentare pentru a limita risipa alimentară.

De asemenea, afacerile alimentare medii și mari vor trebui să vină cu planuri pentru reducerea risipei de mâncare, prioritatea fiind donarea alimentelor neconsumate înainte de data de expirare a acestora.

Legea vine și cu propuneri în ce privește fructele supra coapte, care pot fi transformate în gem sau sucuri, lucru care ar trebui să prevină acumularea de deșeuri alimentare și ar putea oferi populației o alternativă sănătoasă.

Dacă nu pot fi transformate în alimente pentru populație, aceste fructe pot fi folosite ca nutreț pentru animale sau pot fi transformate și în biocombustibili sau fertilizanți.

De asemenea, pentru clienții care aleg să mănânce în oraș, restaurantele vor fi nevoie să le pună la dispoziție caserole în care să poată lua acasă mâncarea pe care nu au consumat-o.

Guvernul spaniol este conștient de faptul că o bună parte din deșeurile alimentare provin din locuințele oamenilor, motiv pentru care în loc să-i amendeze pe aceștia, autoritățile vor încerca să implementeze campanii de educare pentru a-i informa despre cum pot reduce risipa alimentară.

Companiile care nu vor reuși să respecte noua lege riscă amenzi de până la 60.000 de euro sau chiar de până la 500.000 de euro pentru încălcări repetate.

Într-un raport recent al Națiunilor Unite, experții au avertizat că aproximativ un miliard de tone de alimente ajung deșeuri anual în lume, în vreme ce miliarde de oameni fie se confruntă cu foametea, fie nu-și permit o dietă sănătoasă.

În plus, deșeurile alimentare sunt strâns legate de aproximativ 10% dintre emisiile care alimentează încălzirea globală.