Conform CNBC, unul dintre studiile date recent publicității de către Deloitte susține că 59% dintre gospodăriile cu venituri ridicate fac alegeri sustenabile când vine vorba de achiziționarea unui produs. În același timp, pentru oamenii cu venituri medii sau mici, acest lucru este valabil doar în 44, respectiv 42% din cazuri.

Deși cei din ultimele două categorii susțin că prețul este un factor important care îi împiedică să facă alegeri prietenoase cu mediul, segmentul de populație mai bogată tinde să polueze mai mult. Chiar dacă ei cumpără obiectele mai scumpe și în general, mai eficiente energetic, tot aceștia dețin și cele mai mari case, au poate mai mult de o mașină pe gospodărie și merg mai mult cu avionul, spun oficialii Deloitte.

Experții mai sugerează și faptul că produsele sustenabile ar putea avea un adaos de preț pentru faptul că sunt sustenabile, ceea ce înseamnă că nu sunt la fel de accesibile precum alternativele mai puțin prietenoase cu planeta.

Există câteva moduri deloc costisitoare prin care îți poți reduce amprenta de carbon, iar pe deasupra care îți pot aduce în timp beneficii financiare considerabile.

Becurile LED, o necesitate pentru orice gospodărie

Am precizat și în alte articole că trecerea la becuri LED trebuie neapărat făcută, pentru că prin comparație cu cele cu incandescență, ele sunt cu 95% mai eficiente energetic și au o durată de viață de 25 de ori mai mare. Asta înseamnă că vei face economii și la factura de curent, dar și prin prisma faptului că le vei cumpăra mai rar.

De exemplu, în România, economiile anuale la factura de electricitate pe care le faci prin adoptarea becurilor LED sunt de 224 de lei, dacă vei folosi 6 LED-uri timp de 5 ore pe zi. Astfel, în loc să plătești 280 de lei pe curentul electric anual, vei plăti doar 56, iar pe deasupra, le vei schimba mai rar, lucru care aduce alte economii.

Risipa alimentară îți poate fi cel mai mare dușman

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce te costă atât de mult fiecare vizită la supermarket, cel mai probabil este din cauza faptului că pui în coș alimente de care nu ai, de fapt, nevoie. Există două dezavantaje când vorbim de risipa alimentară, primul fiind acela că resursele pe care le aruncăm ar putea fi consumate de oamenii care nu își permit o dietă corespunzătoare. Al doilea este faptul că odată ajunse la groapa de gunoi, alimentele se descompun și degajă metan, un gaz cu efect de seră foarte puternic.

Există companii, precum Fooditive, care preiau o parte din resturile alimentare din industria producătoare de fructe pentru a le transforma în gemuri sau îndulcitori, însă acestea nu pot prelua absolut toate deșeurile pe care le generăm și tot nu e un mod sănătos pentru a compensa supra-consumul.

În medie, un român aruncă anual circa 75 de kilograme de alimente, ceea ce înseamnă că totalul anual general de țară este de aproximativ 2.5 milioane de tone. Mâncarea risipită ar putea fi oferită celor 4 milioane de români care nu își permit o dietă sănătoasă.

Mai multe legume sunt bune și pentru tine, dar și pentru planetă

O dietă vegetariană sau una flexitariană ne poate reduce semnificativ amprenta de carbon, spun unii experți, motiv pentru care trebuie să folosim aceste cunoștințe în beneficiul nostru.

Produsele din carne tind să fie asociate cu emisii ridicate de carbon, din moment ce utilizarea de terenuri agricole și de resurse pentru creșterea animalelor pun presiune pe planetă. Nu doar că trebuie să folosim resurse pe care le putem consuma chiar noi pentru a crește vite, de exemplu, dar aceste animale eliberează foarte mult metan, un gaz ce poate încălzi planeta de 80 de ori mai tare decât CO2-ul.

Astfel, consumul de legume în favoarea celui de carne sau alegerea cărnii mai sustenabile, cum ar fi cea de pui sau de pește, pot fi o soluție pentru a-i ajuta pe fermieri să nu mai fie nevoiți să producă atât de multă carne de diferite tipuri.

Scoate electronicele din priză atunci când nu le folosești

Majoritatea știți deja că și atunci când nu sunt în uz, electronicele consumă curent dacă sunt conectate la rețea, chiar dacă puțin. În schimb, încercați să le țineți în priză doar când le folosiți, deci imprimantele, consolele sau cuptoarele cu microunde nu trebuie ținute sub tensiune în permanență.

Sigur, în ce privește routerul de internet, acesta ar trebui lăsat să funcționeze mereu, pentru că e important să fii conectat la ce se întâmplă în jur.

Totuși, când pleci într-o vacanță, nu e o idee rea să scoți toate dispozitivele din priză, cu excepția unuia, anume frigiderul. Majoritatea frigiderelor moderne au un mod „Eco” pe care îl poți activa atunci când pleci pentru mai multe zile sau săptămâni, astfel încât poți economisi astfel niște energie.

Acestea sunt unele dintre cele mai rapide moduri prin care să reduci consumul de energie și amprenta de carbon asupra planetei care nu necesită investiții foarte mari. Ce te vor ajuta să faci, în schimb, este să economisești destul de mulți bani pe termen lung și vor reduce impactul pe care îl ai asupra planetei.