Conform Euronews.green, 6 din 10 pere au dispărut din livezile Italiei anul acesta, întrucât valurile de caniculă și-au spus cuvântul cu privire la producția italiană de alimente.

Și producția de pere din Franța este mai mică anul acesta cu 23 de procente comparativ cu anul trecut, astfel că producția generală a acestui fruct în Europa a scăzut cu 13%.

Și numărul strugurilor, al pepenilor și al roșiilor a scăzut anul acesta în Italia, aceasta fiind o consecință a evenimentelor legate de schimbările climatice.

Fermierii italieni sugerează că producția de miere a fost și ea afectată și a scăzut cu 70% ca urmare a oboselii induse albinelor de către încălzirea globală.

Producția de cereale de pe continent, în special grâu și orz, a avut și ea de suferit în 2023 din cauza secetei și a inundațiilor, ceea ce nu afectează doar rezerva noastră de hrană, dar și capabilitatea de a crește animale domestice pentru alimente.

Producția agricolă a Spaniei este una dintre cele mai afectate de evenimentele climatice de anul acesta. Ricardo Ferri, un fermier spaniol din Valencia, a declarat pentru France 24 că 100 de zile fără ploaie l-au făcut să piardă toate cerealele plantate.

„Oriunde te uiți, solul este complet uscat, nu este pic de umiditate! Este prima dată când am pierdut totul din cauza secetei... asta au pățit și ceilalți fermieri din zonă”, spune Ferri.

Situația nu pare atât de rea în România, după ce anul trecut, țara noastră a trecut printr-o perioadă dificilă din punct de vedere al producției agricole, potrivit Wall-Street. Totuși, seceta de anul trecut și alte elemente cumulate, fac din acest an o incertitudine cu privire la posibila recoltă, indiferent de predicții. Comparativ cu o producție de grâu de doar 9.18 milioane de tone în 2022, anul acesta, România ar putea recolta până la 10 milioane de tone din a doua cea mai plantată cereală a sa.

În ce privește producția de porumb, 2022 a fost cel mai slab an din ultimii 15 în ce privește recolta acestei cereale la nivel național, cu doar 7.5 milioane de tone produse. Totuși, predicțiile sugerează că anul acesta am putea avea o producție cu peste 50% mai mare.