Potrivit Reuters, clădirea unde sunt ținute semințele este deschisă de cel mult trei ori pe an pentru a limita expunerea acestora la elementele naturale.

Rezerva mondială de semințe a fost deschisă în anul 2008 și a jucat deja un rol important între 2015 și 2019, când anumite semințe au fost folosite pentru restabilirea sistemului alimentar afectat de război din Siria.

Pe 12 octombrie, miercuri, clădirea a primit 45.000 de exemplare din partea a 13 bănci genetice din Europa, Asia, Australia și America Latină, astfel încât numărul total de semințe a depășit 1.2 milioane.

Irak va contribui pentru prima dată la această rezervă, cu 418 exemplare aparținând diverselor specii cultivate sau sălbatice, printre care orez și grâu, în vreme ce Uruguay va trimite 1.892 de. semințe de orz și grâu.

Stefan Schmitz, director executiv al Crop Trust, organizația care se ocupă de administrarea clădirii, a declarat că „participarea tuturor țărilor în misiunea Rezervei este vitală pentru păstrarea diversității genetice.”

Mexic și Coreea de Sud se numără și ele printre țările care vor trimite semințe miercuri pentru păstrarea în siguranță a speciilor.

Rezerva mondială de semințe din Svalbard poate fi de ajutor în cazul unor dezastre serioase care ar putea să ne destabilizeze întreg sistemul alimentar.