Potrivit Electrek, șindrilele bituminoase de asfalt au nevoie de aproximativ trei secole pentru a se descompune, iar anual, între 11 și 13 milioane de tone de șindrile ajung în gropi de gunoi doar în SUA.

Patru companii, printre care grupul imobiliar și de investiții Lendlease și specialiștii în reciclare de la Rubicon, au dezvoltat un sistem care ar putea ajuta la administrarea acestui tip de deșeu.

Sara Neff, șefa departamentului de sustenabilitate de la Lendlease Americas, a declarat că „fiecare șindrilă de asfalt de la aceste 214 case ar fi ajuns la gropi de gunoi. Ele nu puteau fi folosite în niciun fel.”

„În urma parteneriatului cu Rubicon, Mycocyle și Rockwood Sustainable Solutions, am dezvoltat o idee inovatoare care implică utilizarea tehnologiei pe bază de bioremediere - combinarea ciupercilor și a șindrilelor pentru descompunerea materialelor vechi ce pot fi reîntrebuințate, contribuind astfel la o economie circulară”, a adăugat ea.

Echipa de cercetători a început să testeze șindrilele pe bază de asfalt cu diverse specii de ciuperci pentru a vedea care dintre acestea este cea ideală în vederea descompunerii materialului.

Bioremedierea implică faptul că ciupercile pot transforma asfaltul în bucăți mai mici mult mai rapid decât în natură, permițându-le altor organisme să proceseze mai ușor materialul.

„Încă suntem în faza de testare, însă credem că această soluție are potențialul de a schimba modul în care administrăm deșeurile și el ar putea fi aplicat și în alte industrii”, a adăugat Sara Neff.

În prezent, echipa cercetează procesul de bioremediere pentru a încerca să îl aplice și la alte fluxuri de deșeuri.