Conform World Economic Forum, Brazilia generează în jur de 11.3 milioane de tone de plastic, fiind cea de-a patra țară din lume care poluează cel mai mult din acest punct de vedere, după SUA, China și India. În vreme ce experții susțin că 10.3 milioane de tone de plastic sun colectate, doar 145.000 de tone sunt reciclate corespunzător, una dintre cele mai reduse rate de reciclare la nivel mondial, de 1.28% comparativ cu media globală de 9%.

Asta înseamnă că 7.7 milioane de tone de deșeuri din plastic ajung la gropile de gunoi, în vreme ce 2.4 milioane sunt aruncate la întâmplare și fără niciun fel de tratament aplicat.

Poluarea cu plastic afectează în mod negativ mediul înconjurător în toate formele sale, fie că vorbim de suprafața terestră, de mări și oceane sau de aer. Incinerarea plasticului nu este nici ea o soluție, deoarece chimicale periculoase sunt eliberate în urma acestui proces, cum ar fi dioxidul de nitrogen sau dioxidul de sulf.

Unul dintre motivele pentru care atât de puține mase plastice sunt reciclate este acela că ele trebuie curățate înainte de a ajunge la centrele de reciclare. Asta înseamnă că ele trebuie spălate, însă majoritatea sunt atât de murdare sau de contaminate, încât nu pot fi curățate doar cu apă sau ar fi nevoie de mii de litri de apă per articol.

În fiecare an la nivel global, aruncăm circa 35 de miliarde de sticle de apă, ceea ce rezultă în eliberarea unui miliard de litri de ulei rezidual. Experții spun că un litru de ulei poate contamina un milion de litri de apă.

În Brazilia, la Eco Panplas, echipa folosește un proces special pentru a decontamina și a degresa plasticul înainte ca acesta să fie reciclat, fără a fi necesară utilizarea de apă. Cu ajutorul soluției tehnice, care a fost dezvoltată de-a lungul a șase ani, uleiul rezidual poate fi recuperat și reciclat el însuși, eliminând astfel riscul pe care acesta îl prezintă pentru mediul înconjurător. Plasticul în sine poate fi reciclat mai ușor și la o calitate mai bună, iar materialul rezultat poate fi cu 10% mai ieftin comparativ cu prețurile existente deja pe piață.

Echipa de experți de la Eco Panplas vor să extindă capacitatea de producție la nivel național în Brazilia, iar prin licențiere, ei vor să facă această tehnologie disponibilă la nivel global pentru cât mai multe piețe.