Am discutat despre transformarea Promateris într-un producător care se duce spre sustenabilitate și circularitate în detrimentul plasticului alături de Maria Desmirean, Board Member în cadrul companiei, la evenimentul Smart Future organizat pe 13 aprilie de start-up.ro.

Urmărește evenimentul complet pe platforma IC Events dacă nu l-ai urmărit live.

În 4 sesiuni am încercat să aducem în prezent viitorul și avansul tehnologiei. Cu ajutorul specialiștilor am explicat concepte ce pot părea abstracte sau dificile și ne-am uitat la România de peste câțiva ani din punct de vedere al digitalizării afacerilor, agriculturii, sustenabilității și al joburilor viitorului.

Tema celui de-al treilea panel a fost sustenabilitatea, iar alături ne-au fost Linda Vasilescu, cofondator R-Create, Maria Desmirean, Board member Promateris, Daniel Pintilie, fondator și CEO Watto, și Alex Burghelia, cofondator Flip.ro.

Fără deșeuri din procesul de producție

Maria Desmirean ne-a povestit faptul că anul 2017 a fost unul de tranziție pentru Promateris și momentul care a dus la reinventarea companiei. ”O nouă echipă de management a venit în cadrul companiei și dintr-o firmă care nu performa extraordinar economic, am decis să schimbăm direcția strategică a companiei. Ne-am transformat în 2020 din Prodplast în Promateris”, a precizat Maria.

În acest moment, 60-70% din producția companiei este reprezentată de ambalajele compostabile sau refolosibile. ”Am redus polietilena de unică folosință, avem un ritm de reciclare de 100%. Din procesul nostru de producție nu există deșeuri. Ne propunem să ne extindem. Vrem să dezvoltăm și o mică centrală de energie verde din panouri fotovoltaice, pentru a ne reduce amprenta de carbon, integrare pe verticală pentru materia primă pentru ambalaje în fabrica din Buftea. Vom fi primii din Europa Centrală și de Est care vom face acest lucru”, a mai spus reprezentanta companiei.

Citește și: Sustenabilitate: trend, greenwashing sau viitorul omenirii

Din punctul ei de vedere, această transformare a companiei a fost încurajată de clienți, ”e foarte multă conștientizare privind plasticul de unică folosință”, un alt factor decisiv fiind partea legislativă și directivele de la UE ”care au fost un sprijin important în industria noastră”.

Investiție în R&D

Maria Desmirean ne-a explicat faptul că prima rundă de investiții pentru transformarea Promateris a fost în zona de cercetare și dezvoltare.

”Am dezvoltat un laborator unde am angajat specialiști și am făcut parteneriate cu instituții de cercetare ca să dezvoltăm rețete regenerabile. A fost o curbă de învățare radicală în 2017 când ne-am propus acest lucru. Apoi am investit în echipamente și acum vrem să integrăm și local dezvoltarea de materie primă în fabrica din Buftea”, a spus Maria.

Echipa de management a investit în echipamente de ultimă generație pentru cercetare, iar pentru zona de producție au adus echipamente care să aibă un consum cât mai mic de energie.

Maria ne dă exemplul noilor granule din amidon de porumb pe care le folosesc la producerea noilor ambalaje.

Citește și: Daniel Pintilie, WATTO: „trebuie să aduci tehnologie care va răspunde unor nevoi viitoare și mai puțin unor nevoi prezente”

”Dacă ar fi să fie făcut pe un echipament tradițional, doar pentru că au o temperatură de topire mai mică decât plasticul duce la o reducere cu 20% a consumului de energie electrică”, afirmă ea, precizând faptul că, în transformarea business-ului, provocarea cea mai mare nu a fost la nivel investițional, ci în schimbarea obiceiurilor de consum și în regândirea lucrurile făcute până la acest moment.

”Deși lumea ne-a primit cu entuziasm, ne-am dat seama că am propus o variantă care să fie mai puțin dăunătoare decât cea existentă la momentul potrivit, credem în schimbări incrementale. Vrem să dezvoltăm treptat produse cu amprentă de carbon cât mai mică și să lucrăm cu oamenii în zona de educație și să ajutăm la dezvoltarea infrastructurii pentru ca aceste modele circulare de refolosire și reintroducere în uz să fie la îndemâna consumatorilor. Noi am luat o companie care era deja pe piață și practic am oprit producția de plastic single use și să dezvoltăm alte produse”, concluzionează Maria Desmirean, Board Member în cadrul Promateris.