Conform Euronews.green, Secretarul General al ONU Antonio Guterres a declarat că „investițiile în acțiuni climatice și dezvoltarea sustenabilă sunt, din păcate, insuficiente. Foametea și sărăcia sunt în creștere. Iar divizările economice și naționale previn acțiunile concrete în acest sens.”

În același timp, analiștii ONU au scris că „fenomenele meteo extreme și criza climatică ce au loc la nivel global vor înfrâna turismul și agricultura, în vreme ce instabilitatea geopolitică va continua să aibă un impact negativ în anumite regiuni.”

Prețurile crescute la alimente au avut un impact negativ crescut asupra întregii planete în 2022 și 2023, iar oficialii ONU se așteaptă ca acest lucru să continue și în 2024, mai ales în Africa, Asia de Sud și Vest. Totodată, experții în probleme climatice se așteaptă să aibă loc mai multe precipitații, furtuni și uragane în America Centrală, Asia de Sud-Est și în sudul Africii, printre alte regiuni.

Pentru a preveni efectele serioase cauzate de aceste fenomene meteo extreme, experții ONU sunt de părere că o creștere a finanțării climatice este o „prioritate critică”.

În prezent, aceștia spun că finanțarea disponibilă este „cu mult sub nivelul necesar pentru a limita creșterea temperaturilor cu 1.5 grade Celsius față de era pre-industrială.”

Oficialii ONU estimează că planeta va avea nevoie de investiții în valoare de 150 de trilioane de dolari până în anul 2050 pentru a putea avea parte de o tranziție energetică de succes.

Țările în curs de dezvoltare se numără printre cele mai greu încercate de fenomenele meteo extreme, iar experții avertizează că efectele acestora se înrăutățesc. Aceste state nu dispun nici de bugetele necesare pentru a se lupta pe cont propriu cu schimbările climatice, ele fiind împovărate și cu datorii economice. De aceea, marile puteri economice sunt de multe ori încurajate să ofere sprijin economic națiunilor în curs de dezvoltare pentru ca acestea să poată facă trecerea către o economie verde.

Reprezentanții care au întocmit acest raport sunt de părere că cel mai bun mod prin care putem reuși să trecem la o economie verde este „colaborarea eficientă la nivel global” între statele puternice din punct de vedere economic și cele care au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot primi.