Euronews.green scrie că The Group of Negative Emitters este un grup de state recent lansat la Dubai de către Danemarca, Finlanda și Panama, iar aceste state vor să ajungă la emisii-negative prin reducerea cantității de CO2 pe care o produc, prin împăduriri și prin investiții în noile tehnologii climatice.

Panama deja și-a îndeplinit acest obiectiv, prin prisma pădurilor dese care acționează ca un puternic captator de emisii, în vreme ce Finlanda și Danemarca speră să atingă această țintă până în 2035, respectiv 2045.

Kai Mykkänen, ministrul mediului din Finlanda, a declarat că „este o provocare foarte mare în a deveni neutri din punct de vedere al emisiilor, iar mai apoi carbon-negativi și nu suntem încă acolo, însă ne dorim cu adevărat acest lucru.”

Captarea carbonului va juca un rol decisiv în această misiune, la fel cum și împăduririle și producția de energie verde vor fi critice.

Soluțiile pentru captarea CO2-ului sunt costisitoare și dificil de implementat, iar în prezent, la nivel global, sunt doar 40 de astfel de unități funcționale, captând o cantitate anuală de 45 de milioane de tone de dioxid de carbon. Experții din cadrul Global Carbon Project susțin că această cantitate reprezintă doar 0.1% din cât generăm de fapt la nivel global, respectiv 36.8 miliarde de tone.

Nikki Reisch, director de program pentru climă și energie la the Center for International Environmental Law, a declarat că „deceniile de captare a carbonului au arătat că această tehnologie este ineficientă, costisitoare și prezintă un risc pentru comunități. Tocmai industria care ne-a adus în pragul crizei climatice nu va fi aceea care ne va scăpa de aceste consecințe.”

În vreme ce Panama și Finlanda se pot baza pe pădurile lor pentru a deveni state carbon-negative, nu același lucru se poate spune și despre Danemarca, care se va concentra, în schimb, pe tehnologiile nou-dezvoltate pentru a deveni campion al sustenabilității.

Oficialii țării au pus de curând bazele unei viitoare unități de captare a emisiilor, care ar putea deveni funcțională în 2026.

Dan Jørgensen, ministrul mediului pentru Danemarca, a declarat că „atunci când am decis să punem bazele primei centrale eoliene pe mare în 1991, multă lume ne credea nebuni pentru că este prea costisitor. Dar iată că am reuși și în prezent, energia eoliană pe mare are un preț competitiv față de combustibilii fosili aproape peste tot în lume.”

În prezent, Danemarca se bazează pe centralele eoliene pentru aproape 50% din necesarul său energetic.