ESG Today scrie că deși nu a fost stabilit un termen limită pentru încetarea exploatării, există cel puțin un consens cu privire la tranziția către surse nepoluante de energie. Astfel, liderii mondiali cer „tranziția de la surse poluante în sectorul energetic, într-un mod just, etic și echitabil, cu nevoia de acțiune rapidă pentru acest deceniu, pentru a ne putea atinge obiectivele climatice în anul 2050.”

Triplarea capacității de energie regenerabilă și dublarea eficienței energetice, mai ales pentru electrocasnicele de climatizare, au fost alte două puncte de mare interes la COP28.

Dave Jones, reprezentant al think tank-ului climatic Ember, a declarat că „regenerabilele și eficiența energetică trebuie să stea la baza oricărui plan energetic și climatic. Împreună, ele sunt cele mai însemnate acțiuni care ne pot permite să reducem masiv consumul de combustibili fosili în acest deceniu.”

Mohamed Adow, Directorul Power Shift Africa, a declarat că „am pus în sfârșit punctul pe „I”. Viitoarele conferințe climatice COP nu vor face decât să accentueze și mai mult măsurile care vor trebui luate pentru a ne debarasa de combustibilii poluanți.”