Nu este prima dată când eficiența energetică a fost promovată ca factor principal al tranziției energetice. Chiar noi am scris de câteva ori despre cât de importantă este eficiența energetică și de ce trebuie să căutăm moduri de a ne alimenta cu mai puțină energie.

Tehnologia joacă poate cel mai important rol în ce privește acest aspect și este singurul mod prin care ne putem reduce consumul de energie fără a compromite activitățile pe care le desfășurăm în prezent.

Reuters scrie că, potrivit Larissei Gross de la think tank-ul climatic E3G, „nu trebuie să schimbăm doar modul în care producem energie, ci și modul în care o utilizăm.”

Experții de la Agenția Internațională pentru Energie (IEA) sunt și ei de părere că eficiența energetică este „principalul combustibil” care ne va ajuta în tranziția energetică și este cea mai la îndemână metodă prin care putem reduce emisiile corelate cu consumul energetic.

Autoritățile Uniunii Europene vorbesc de ceva vreme despre îmbunătățirea eficienței energetice, întrucât mai multe țări încearcă să exploateze la maximum resursele pe care le au la dispoziție. Asta înseamnă că și instituțiile publice, precum spitalele, trebuie să-și crească eficiența energetică.

Nici utilizatorii casnici nu fac excepție de la această regulă, iar oficialii recomandă utilizarea becurilor de tip LED și chiar scăderea temperaturii ambientale pentru a economisi cantități importante de energie.

Aceste becuri consumă cu 75% mai puțină energie, iar pe deasupra au o durată de viață de aproximativ 25 de ori mai mare și emit cel puțin la fel de multă lumină.

În ce privește clădirile care au un potențial mai mare de a reține energia termică, o izolare mai bună este măsura care trebuie implementată, iar aceasta ajută foarte mult atunci când ne dorim să ne încălzim și să ne menținem răcoroși mai eficient.

Sofie Irgens, șefa acceleratorului de soluții climatice din cadrul multinaționalei daneze Danfoss, a declarat că „trebuie să facem în așa fel încât eficiența energetică să fie la fel de atractivă precum turbinele eoliene.”

Experții IEA sunt de părere că dublarea eficienței energetice la nivel global ne-ar ajuta să reducem din start emisiile asociate cu energia la jumătate până în anul 2030.

În ce privește industriile la nivel global, acestea ar putea înregistra economii energetice de 437 de miliarde de dolari anual până în 2030 dacă ar investi mai mult în eficientizarea consumului de energie, iar astfel, și-ar îmbunătăți și performanța de mediu.