Noile măsuri vor să facă ambalajele din UE mai sigure și mai sustenabile și impun ca toate tipurile de ambalaje să fie reciclabile, minimizând prezența substanțelor periculoase, îmbunătățind rata de colectare și reciclare și încurajând utilizarea de materiale reciclate în producție.

Acordul a stabilit și niște obiective pentru reducerea numărului de ambalaje (5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040) și impune statelor europene o reducere a deșeurilor din ambalaje. Conform acordului, anumite ambalaje de unică folosință, cum ar fi cel pentru fructele și legumele proaspete neprocesate, dar și pentru porțiile individuale (cum ar fi condimentele sau sosurile) sau folia pentru împachetarea geamantanelor în aeroport, ar putea fi interzise începând cu 1 ianuarie 2030.

Pentru a preveni efecte adverse serioase asupra sănătății consumatorilor, Parlamentul European a propus și interzicerea „chimicalelor permanente” ( substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate - PFAS) în ambalajele pentru alimente.

Printre celelalte măsuri din acord se numără:

  • obiective de conținut minim reciclat pentru fiecare ambalaj;
  • obiective minime de reciclare raportate la greutatea deșeurilor din ambalaje reciclate și creșterea cerințelor de reciclare;
  • 90% din ambalajele de unică folosință și recipientele metalice pentru băuturi (de până la trei litri) vor trebui colectate separat până în 2029 prin sisteme de garanție - returnare;

Parlamentul și Consiliul European trebuie să aprobe formal aceste acorduri înainte ca ele să intre în vigoare.