Euronews.green scrie că energia eoliană ar putea deservi comunitățile care au acces limitat la energia, dar se află în zone cu un potențial mare de exploatare al surselor regenerabile. Oficialii Possible scriu că „înlocuirea boilerelor cu gaz cu pompe de căldură este vitală pentru protejarea climei. În acest moment, o șeptime din emisiile de gaze cu efect de seră ale Marii Britanii provin de la încălzirea locuințelor.”

Țările Nordice au făcut deja trecerea către cele două surse, pentru că energia eoliană este mai eficientă pe vremea înnorată, când vântul tinde să fie mai puternic, iar soarele prea puțin vizibil, în vreme ce pompele de căldură funcționează foarte bine și pe vreme rece.

Folosind energia regenerabilă și pompe de căldură pentru a ne încălzi locuințele, în loc de boilerele pe gaz, ne-ar putea ajuta să ne reducem emisiile de CO2 cu până la 90%. Totodată, pompele de căldură cu energie regenerabilă sunt cu două-treimi mai puțin poluante decât modelele care funcționează cu energie din rețea.

„Problema este că nu înlocuim suficient de repede boilerele pe gaz cu pompe de căldură. Pentru a putea accelera acest proces și a facilita accesul oamenilor la climatizare eficientă, trebuie să facem în așa fel încât pompele de căldură să fie mai accesibile decât boilerele”, explică oficialii Possible.

În același timp, una dintre principalele probleme în adopția surselor regenerabile, printre care se numără și panourile solare sau centralele eoliene, este că obținerea de autorizații este un proces îndelungat și dificil. Legislatorii trebuie să se concentreze asupra facilitării procesului de obținere a autorizațiilor, astfel încât astfel de proiecte să fie implementate mai rapid în regiunile unde se pot reduce cantități mari de emisii și unde oamenii pot avea acces la energie mai ieftină.