Una dintre cauzele valurilor de caniculă de pe mare este încălzirea globală, iar Euronews.green scrie că temperatura de la suprafața Mării Mediterane a fost de 28.71 grade Celsius săptămâna trecută, acesta reprezentând un record în ce privește regiunea.

Un nou record în ce privește temperaturile oceanelor la nivel global ar fi fost atins la Florida Keys, când temperatura de la suprafața apei a ajuns la peste 38 de grade Celsius sau similar cu un jacuzzi.

Experții de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au scris că vinerea trecută, partea nordică a Oceanului Atlantic a atins cea mai mare temperatură din regiune, iar în fiecare an, apele respective se încălzesc și mai repede.

În același timp, oamenii de știință de la Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC) au avertizat cu privire la faptul că valurile de caniculă de pe mare și-au dublat frecvența între 1982 și 2016, iar în aceeași perioadă, ele au devenit mai intense și durează tot mai mult.

Fenomenul meteo El Niño este parțial responsabil pentru creșterea temperaturilor mărilor, iar evenimentul meteorologic de anul acesta încă nu și-a atins potențialul complet, potrivit cercetătorilor.

Dr. Samantha Burgess de la C3S a declarat că „pe măsură ce ardem tot mai mulți combustibili fosili, oceanele vor absorbi și mai multă căldură și va dura și mai mult ca acestea să se stabilizeze.”

Deși oceanele pot capta o parte din emisiile de carbon și pot absorbi și căldura, faptul că se încălzesc le face să fie mai puțin eficiente. În același timp, încălzirea oceanelor are și alte consecințe, cum ar fi topirea ghețarilor, dar și faptul că fauna marină trebuie să migreze către ape mai reci, ceea ce destabilizează lanțul trofic și ecosistemele.