Potrivit Euronews.green, cercetătorii au descoperit mai multe tipuri de plastic și cauciuc în apa din norii care înconjoară Muntele Fuji și Muntele Ōyama din Japonia.

Fragmente de plastic cu dimensiunea de 5 mm sau cât o sămânță de susan au fost descoperite în cele mai îndepărtate ecosisteme ale planetei și chiar în corpul uman, mai exact în plămâni sau în vasele de sânge.

Oamenii de știință care au realizat studiul în Japonia au declarat că „din ce știm noi, acesta este primul studiu prin care au fost descoperite particule de plastic în apa din nori, atât în troposferă, cât și în atmosferă.”

Aceștia au colectat apa din norii aflați aproape de vârful celor doi munți, iar pentru examinarea acesteia, au folosit tehnici de imagistică avansate pentru a determina ce tipuri de microplastice există în zonă.

Cercetătorii au descoperit nouă tipuri de polimeri și un tip de cauciuc în mostre, iar într-un singur litru de apă, aceștia au găsit până la 14 bucăți de plastic. Deși plasticul este în general hidrofob, el devine hidrofil odată ce intră în contact cu lumina ultravioletă.

„În general, descoperirile noastre sugerează că microplasticele aflate la altitudini mari influențează formarea norilor și pot modifica modul în care se dezvoltă clima”, au scris cercetătorii.

„Dacă problema poluării cu plastic a aerului nu este rezolvată, schimbările climatice și riscurile ecologice pot deveni o realitate, cauzând daune climatice severe și ireversibile”, au adăugat aceștia.