Potrivit Reuters, Muntenegru a produs anul trecut aproximativ 3.160 GW de energie, în mare parte cu ajutorul hidrocentralelor și centralelor pe bază de cărbuni.

Milutin Djukanovic, președintele consiliului de directori al EPCG, a declarat că „putem adăuga aproximativ 400 de megawați (MW) în următorii ani, dintre care 100 MW anul acesta, prin implementarea panourilor solare pe acoperișuri.”

Tot el a declarat că Muntenegru are un potențial important de a produce energie din surse precum apa, vântul și chiar soarele, întrucât țara se bucură de aproximativ 240 de zile însorite pe an.

Gvozd este un parc fotovoltaic cu o capacitate de 54 MW care ar trebui să înceapă să funcționeze începând cu anul viitor, iar acesta poate produce până la 150 GWh pe an.

Djukanovic a adăugat că anul acesta ar urma să fie construită hidrocentrala Komarnica, care va avea o capacitate de 182 MW.

Țara va renova singura sa centrală pe bază de cărbuni cu ajutorul companiei chineze Dongfang Electric International Corporation, proiect care ar urma să coste aproximativ 73 de milioane de euro.

„Lansăm reconstruirea ecologică a centralei termice Pljevlja, care are o capacitate de 210 MW și care produce 40% din totalul de electricitate din Muntenegru, pentru a ne încadra în standardele Uniunii Europene de reducere a emisiilor.”