Pentru a reuși să-și atingă acest obiectiv, de a avea operațiuni neutre din punct de vedere al emisiilor, și întreg lanțul de distribuție să fie unul care se aliniază la acest concept, Microsoft intenționează să înjumătățească emisiile în această decadă, așa că investește în tehnologii care pot ”șterge” din carbonul pe care compania îl elimină în fiecare an.

Potrivit oficialilor Climeworks, citați de edie.net, parteneriatul cu Microsoft este unul dintre cele mai mari din zonă și va avea ca scop eliminarea a zeci de mii de tone de dioxid de carbon din atmosferă.

Climeworks, o companie din Elveția, operează în prezent 17 unități DAC (direct air capture), inclusiv o unitate denumită Orca ce operează la nivel comercial. Orca a fost deschisă în toamna anului trecut, în Islanda, iar capacitatea de eliminare a dioxidului de carbon din atmosferă este de 4.000 de tone/an.

Recent, compania și-a confirmat planurile pentru cea de-a 18-a unitate, Mammoth, care va fi deschisă tot în Islanda cel târziu la începutul lui 2024. Capacitatea acelei unități va fi de 36.000 de tone/an.

Climeworks și-a propus ca alături de companiile partenere să ajungă să extragă din atmosferă 2 megatone de CO2 până în 2030.

Prin intermediul tehnologiei sale Climeworks captează dioxidul de carbon din atmosferă cu ajutorul unui filtru. Acest gaz este vândut, mai apoi, spre clienți din industrii precum energie, automotive, producție alimentară sau agricultură. Clienții pot folosi dioxidul de de carbon pur, de exemplu, pentru a produce băuturi carbogazoase sau pentru a produce hidrocarburi.

Potrivit unui raport dat publicității de Energy Transitions Commission, în anul 2050, omenirea va trebui să poată extrage din atmosferă între 7 și 10 gigatone de dioxid de carbon, aceasta putând fi o soluție pentru a combate schimbările climatice.