Unii cercetători au mers până în punctul de a dezvolta o nouă rasă de vite, care nu eliberează la fel de multe emisii, însă aceste modificări genetice nu sunt încă pregătite, iar posibilele lor efecte asupra sănătății oamenilor nu sunt cunoscute în totalitate.

Fast Company scrie că un start-up specializat în producția de medicamente ar putea produce medicamente care să ajute la reducerea emisiilor de metan la vaci, totul fără un preț foarte mare. Lumen Bioscience, companie fondată în Seattle, este specializată în biotehnologii și dezvoltă în prezent produsul pe bază de spirulină. Enzima naturală țintește microorganismele ce trăiesc în sistemul digestiv al vacii, pentru a scădea producția acestora de metan.

„Acționează ca niște lunetiști care atacă doar microbii de care vacile nu au nevoie”, explică CEO-ul Lumen, Brian Finrow. Vestea bună este că pastilele cu spirulină nu intră în sistemul circulator al vacilor, iar astfel, laptele și carnea nu sunt afectate.

Cercetătorii Lumen Bioscience au început să modifice spirulina acum șapte ani, dezvoltând suplimente alimentare pentru oameni, care pot trata bolile gastrointestinale, printre altele.

Oficialii Lumen vor acum să formeze un nou brand, numit Rumen Biotechnologies, care să se ocupe cu cercetarea și producția în masă a noului medicament. În plus, cercetătorii vor analiza dacă noua substanță are potențialul de a acest supliment le poate oferi vitelor un aport mai mare de energie, astfel încât ele să aibă nevoie de mai puțină hrană.

Testarea pe vaci va începe în curând pentru a vedea cum funcționează mai exact tratamentul cu spirulină în fermele obișnuite, iar până acum, testele din laborator indică faptul că o cantitate mică de enzimă a fost suficientă pentru a avea beneficii semnificative în reducerea emisiilor.