Tot mai multe incendii au loc la nivel global din cauza încălzirii globale și a anumitor practici industriale care accelerează acest proces, cum ar fi defrișările intense și necontrolate.

Potrivit Associated Press News, în regiuni precum vestul Statelor Unite ale Americii, nordul Siberiei sau India centrală continuă să apară tot mai multe incendii devastatoare.

Mai mult, un raport de mediu al Națiunilor Unite avertizează autoritățile că rata de apariție a acestor evenimente va crește la nivel global cu o treime până în 2050 și cu 50% până la trecerea în secolul următor.

Același raport menționează faptul că flăcările vor începe să cuprindă tot mai mult și zone tropicale, precum pădurile din Indonezia și din sudul Amazonului.

„Incendiile devastatoare și incontrolabile încep să facă parte din anumite anotimpuri în multe locuri din lume”, a declarat Andrew Sullivan, unul dintre autorii raportului care este cercetător la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation din Australia.

În raport este menționat faptul că principatul vinovat în acest caz este încălzirea globală care este principala cauză a secetei și a temperaturilor tot mai ridicate, principalii factori care facilitează apariția flăcărilor în zone de risc.

O consecință a incendiilor, pe lângă distrugerea unor porțiuni importante de pădure, este că în urma procesului este eliberat în atmosferă și mai mult dioxid de carbon care contribuie la creșterea temperaturilor.

Glynis Humphrey, o altă autoare a studiului și asociată a Universității din Cape Town menționează că anumite zone din Africa au reușit să scadă șansa apariției incendiilor prin încurajarea agriculturii.

Cu toate acestea, cercetătorii din cadrul Națiunilor Unite au constatat că multe țări cheltuie bani pentru a stinge incendiile, în loc să încerce să le prevină, iar schimbarea scopului pentru care este folosit terenul poate înrăutăți lucrurile.

Ei sunt de părere că tăiatul copacilor pentru bușteni este o problemă pentru că resturile rămase în urma procesului pot declanșa foarte ușor flăcările, iar pentru a putea folosi pământul în scop agricol, oamenii pot apela la incendierea intenționată a pădurilor pentru a elibera locul.

Cele mai afectate comunități sunt cele defavorizate, întrucât incendiile contribuie la scăderea calității apei, la distrugerea recoltei și nu în ultimul rând la compromiterea terenului care poate fi cultivat.

„Este absolut esențial ca incendiile să intre în aceeași categorie de management al dezastrelor naturale cu inundațiile sau seceta”, a completat Glynis Humphrey.

Oficialii Statelor Unite ale Americii au prezentat un plan de 50 de milioane de dolari pentru următorul deceniu prin care vor să reducă riscul apariției incendiilor, iar pentru a reuși ei și-au propus să reducă numărul arborilor în „zonele fierbinți”, mai exact zonele în care cartierele rezidențiale sunt foarte aproape de păduri.

Participanții la studiu au atras atenția și asupra fumului rezultat în urma incendiilor care poate fi inhalat cu ușurință și care poate afecta zeci de milioane de oameni anual, deoarece odată eliberat în atmosferă, dioxidul de carbon poate fi purtat de vânt mii de kilometri.